Ukraina

Yleistä

Ukraina sijaitsee itäisessä Euroopassa, ja se on Euroopan toiseksi suurin maa Venäjän jälkeen. Ukraina tarjoaa matkailijoille monipuolisen ja mielenkiintoisen matkakohteen, jossa yhdistyvät sekä historian että luonnon kauneus. Maassa onkin paljon nähtävää ja koettavaa niin kaupungeissa kuin maaseudullakin.

Ukrainan pääkaupunki Kiova on maan suosituin matkailukohde. Kaupunki tunnetaan upeista ortodoksisista kirkoistaan, historiallisista rakennuksistaan ja vehreistä puistoistaan. Kiovassa voi tutustua Ukrainan rikkaaseen kulttuuriperintöön museoissa ja taidegallerioissa sekä nauttia paikallisesta ruuasta ja juomasta hyvissä ravintoloissa ja kahviloissa. Tuliaisiksi kannattaa hankkia esimerkiksi ukrainalaisia käsitöitä tai koruja.

Maan eteläosassa sijaitsee mustanmeren rannikko, joka houkuttelee matkailijoita aurinkoisilla rannoillaan ja turkoosilla vedellään. Mustanmeren lomakohteet, kuten Odessa ja Yalta, tarjoavat miellyttäviä rantalomaelämyksiä ja monipuolisia aktiviteetteja. Lisäksi Ukrainassa voi tutustua Karpaattien vuoristoon, joka tarjoaa upeita maisemia ja mahdollisuuksia ulkoiluun aktiviteetteihin, kuten patikointiin ja hiihtoon.

Kuvaus

Ukraina on monipuolinen matkakohde, joka tarjoaa mielenkiintoisia kokemuksia niin kulttuuriin, historiaan kuin luontoonkin liittyen. Maassa on runsaasti nähtävyyksiä ja aktiviteetteja eri puolilla maata.

Ukrainan kulttuuri on rikas ja monipuolinen, ja sitä voi kokea esimerkiksi kansanperinteitä esittelevissä tapahtumissa ja näytöksissä. Ukrainassa vietetään myös erilaisia juhlapyhiä, joihin voi osallistua ja tutustua paikallisten perinteisiin. Maassa on myös paljon eri näköisiä ja tyyppisiä ortodoksisia kirkkorakennuksia, joita voi tutkia esimerkiksi Kiovassa.

Ukrainan historia on värikäs ja monimutkainen, ja se näkyy maan eri kaupungeissa ja historiallisissa kohteissa. Esimerkiksi Lvivissä voi tutustua keskiaikaiseen arkkitehtuuriin ja kauniisiin vanhoihin rakennuksiin. Chernobyl on myös merkittävä osa Ukrainan historiaa, ja alueella voi käydä opastetuilla kierroksilla tutustumassa ydinvoimalaonnettomuuden jälkeiseen tilanteeseen.

Ukrainassa on tarjolla myös monenlaisia ulkoiluaktiviteetteja luonnonkauniissa ympäristössä. Karpaattien vuoristo tarjoaa hyvät mahdollisuudet retkeilyyn, vaellukseen ja talviurheiluun. Mustanmeren rannikolla taas voi nauttia auringosta ja uida meressä.

Historia

Ukrainan historia ulottuu tuhansien vuosien taakse. Alueella on asunut erilaisia kansoja ja imperiumeja, ja maassa on nähtävissä vaikutteita niin bysanttilaisesta kulttuurista, mongolien valtakunnasta kuin Venäjän vaikutuksesta.

Ukraina itsenäistyi Neuvostoliiton hajoamisen myötä vuonna 1991. Maan itsenäisyyden alku oli kuitenkin vaikeaa aikaa, ja Ukrainassa oli paljon taloudellisia vaikeuksia ja poliittisia levottomuuksia. Ukrainan viimeaikainen historia on ollut myös värikäs, ja maassa on koettu niin oranssi vallankumous vuonna 2004 kuin konflikteja Venäjän kanssa vuosina 2014-2015.

Ukrainan historiasta ja kulttuurista voi oppia lisää eri museoissa ympäri maata. Esimerkiksi Kiovassa sijaitseva Ukrainan kansallismuseo ja Holodomor-museo tarjoavat mielenkiintoisia tietoiskuja Ukrainan menneisyydestä.

Liikkuminen

Ukrainassa matkailija voi liikkua paikasta toiseen monin eri tavoin. Suurimmissa kaupungeissa, kuten Kiovassa, on toimiva julkisen liikenteen verkosto, johon kuuluvat metro, bussit ja raitiovaunut. Metro on helppo ja edullinen tapa liikkua kaupungissa, ja lipun hinta on vain muutamia kymmeniä senttejä. Myös takseja on tarjolla, mutta niiden kanssa kannattaa olla tarkkana ja pyrkiä käyttämään vain luotettavia taksiyhtiöitä.

Ukrainan kaupunkien välillä on hyvät junayhteydet, ja junamatkustaminen onkin suosittu tapa liikkua pitempiä matkoja maassa. Junat välillä Kiova-Lviv ja Kiova-Odessa ovat erityisen suosittuja, ja niillä pääsee nopeasti ja mukavasti perille. Ainakin pidemmillä matkoilla kannattaa valita yöjuna, jolloin matka sujuu mukavasti ja säästetään aikaa.

Ukrainan ulkopuolelle matkustettaessa lentokone on yleisin vaihtoehto. Ukrainan suurin lentoasema on Boryspil International Airport, josta on useita suoria lentoja Euroopan pääkaupunkeihin. Kiovaan voi matkustaa myös junalla useista Euroopan suurista kaupungeista, kuten Varsovasta ja Budapestista.

Ruoka ja juoma

Ukrainalainen ruoka on monipuolista ja maukasta. Ukrainassa nautitaan paljon liharuokia, kuten borssikeittoa, vorschmackia, täytettyjä kaalia ja grillattua lihaa. Maan kansallisruoka on kuitenkin vareniki, eli venäläiset raviolit. Varenikejä täytetään esimerkiksi perunalla tai marjoilla ja niitä tarjoillaan usein hapankerman kera.

Ukrainassa on myös paljon kasvisruokia tarjolla, kuten erilaisia salaatteja ja paikallisia kasviksia. Maassa valmistetaan myös hyviä leivonnaisia, makeisia ja leipiä.

Kun vierailet Ukrainassa, kannattaa maistaa myös paikallisia juomia. Ukrainalaiset oluet ovat laadukkaita ja suosittuja, ja maassa valmistetaan myös erilaisia viinejä. Kiovassa ja muissa suurissa kaupungeissa on myös paljon ravintoloita, joissa kannattaa maistaa paikallisia erikoisuuksia ja perinteisiä ruokia.

Lasten kanssa matkustaminen

Ukraina on mainio matkakohde myös perheille lasten kanssa. Maassa on paljon lapsiystävällisiä hotelleja ja aktiviteetteja, jotka tarjoavat viihdykettä ja hauskaa koko perheelle.

Suurimmissa kaupungeissa, kuten Kiovassa ja Lvivissä, on paljon nähtävyyksiä ja puistoja, joissa lapset voivat leikkiä ja viettää aikaa. Esimerkiksi Kiovan merenneitopuistossa on useita huvipuistolaitteita ja aktiviteetteja lapsille. Myös Kiovan eläintarha on suosittu vierailukohde perheiden keskuudessa.

Ukrainassa on myös paljon teemapuistoja ja elämyspuistoja, jotka tarjoavat aktiviteetteja eri ikäisille lapsille. Esimerkiksi Kiévin peilitalossa voi tutustua optisiin harhoihin ja hauskaan näköhuijaukseen. Lapsiperheet voivat myös vierailla muun muassa Lasten maailma -teemapuistossa, missä lapset voivat nauttia erilaisista huvituksista ja peleistä.

Hintataso

Ukraina on edullinen matkakohde, ja maassa pärjää hyvin kohtuullisella budjetilla. Hotellit ja ruokailut ovat huomattavasti halvempia kuin monissa muissa eurooppalaisissa matkakohteissa.

Majoituksen hinta vaihtelee riippuen kaupungista ja hotellin tasosta. Suurimmissa kaupungeissa on tarjolla luksushotelleja sekä edullisempia hostelleja ja tavallisia hotelleja. Esimerkiksi Kiovassa voi löytää majapaikan jo muutamalla kymmenellä eurolla per yö.

Ruoka ja juoma ovat myös edullisia Ukrainassa. Ravintoloissa voi syödä hyvin parilla kympillä, ja paikalliset kadunruuat ja pikaruokapaikat ovat vieläkin halvempia. Metro- ja bussiliput maksavat vain muutamia senttejä, ja taksimatkoillakin pärjää kohtuullisilla kuluilla.

Matkailija voi myös tehdä edullisia ostoksia paikallisilla markkinoilla ja toreilla. Esimerkiksi Kiovassa on useita näitä markkinoita, jossa voi tehdä löytöjä esimerkiksi vaatteista, koruista ja käsitöistä. Kannattaa kuitenkin huomioida, että hinnat voivat vaihdella ja tinkiminen on usein paikallinen tapa.

Ukraina Usein Kysyttyjä Kysymyksiä (UKK)

Kysymys Vastaus
Mikä on Ukrainan pääkaupunki? Kiova
Minkä valuutan Ukraina käyttää? Ukrainan grivna
Mitä kieltä Ukrainassa puhutaan? Ukrainaa
Mitä tunnetta Ukraina symboloi kansallisessa lipussaan? Vapautta
Mitä tunnettua ruokalajia Ukraina tunnetaan? Borssikeittoa
Mitä merkittävää tapahtui Ukrainassa vuonna 2014? Krimin niemimaa liitettiin Venäjään
Mikä on Ukrainan suurin kaupunki asukasluvultaan? Kiova
Mitä muuta nimeä Ukraina tunnetaan? ”Valko-Venäjä”
Millainen ilmasto Ukrainassa vallitsee? Laaja-alaisesti mannerilmasto
Mitä urheilulajia Ukraina on menestynyt hyvin? Nyrkkeily
Mitä Ukraina tunnetaan kaasukiistoista? Riidasta Venäjän kanssa kaasuntoimituksista
Mikä on Ukrainan korkein vuori? Hora Hoverla
Missä meressä sijaitsee Krimin niemimaa? Pohjoisessa Krimin niemimaa rajoittuu Azovinmereen ja etelässä Mustaanmereen
Millainen Ukrainan talous on? Teollisuusvaltainen ja suurelta osin riippuvainen Venäjän taloudesta
Kuuluuko Ukraina Euroopan Unioniin? Ei
Miten Ukrainan nimi kirjoitetaan ukrainaksi? Україна
Kuinka monta asukasta Ukrainalla on arviolta? Noin 44 miljoonaa
Miten Ukrainan lippu näyttää? Se koostuu kahdesta vaakaviivasta, yhdestä sinisestä ja yhdestä keltaisesta
Mitä tunnettua historiallista maamerkkiä Ukrainasta löytyy? Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuuden paikka
Mikä on Ukrainan kansallisruoka? Verivohveli (kutsutaan myös nimillä verihyytelö tai verimakkara)