Serbia

Yleistä

Serbia on Balkanin niemimaalla sijaitseva sisämaavaltio Länsi-Balkanilla. Se rajautuu pohjoisessa Unkariin, idässä Romaniaan ja Bulgariaan, etelässä Pohjois-Makedoniaan ja Kosovoon sekä lännessä Bosnia-Hertsegovinaan ja Kroatiaan. Serbia on monipuolinen matkakohde, joka tarjoaa upean sekoituksen kaupunkielämää, historiaa, kulttuuria ja luonnonkauneutta.

Serbia on tunnettu historiastaan ja kulttuuristaan, jota voi kokea paitsi kaupungeissa myös maaseudulla. Pääkaupunki Belgrad on vilkas ja trendikäs kaupunki, jossa yhdistyy vanha ja uusi. Belgradin linnoitus on ehdottomasti vierailun arvoinen paikka, ja kaupungin yöelämä ja ravintolat tarjoavat monipuolisia mahdollisuuksia nauttia serbialaisesta kulttuurista. Maaseudulla voi tutustua kauniisiin kansallispuistoihin, kuten Djerdapin rotkoon ja Tara-vuoreen.

Serbia on myös tunnettu herkullisesta ruuastaan, johon kuuluu muun muassa grillattu liha, erilaiset paistokset, juustot ja mausteiset lihapullat. Serbialainen ruoka on yleensä runsasta ja maittavaa, ja sen kanssa nautitaan usein paikallista viiniä tai olutta.

Matkailijalle Serbia tarjoaa monia aktiviteetteja ja nähtävyyksiä. Voit tutustua Serbian historiaan vierailemalla monissa linnoissa ja muinaisissa raunioissa, kokea maan luonnonkauneuden kansallispuistoissa, käydä kuuluisissa kylpylöissä tai nauttia Adrenaliinipäivästä melomalla Drina-joella.

Kuvaus

Serbia on monipuolinen matkakohde, jossa yhdistyy kaupungin syke ja maaseudun rauha, historia ja nykyaika, sekä idän ja lännen vaikutteet. Maan pääkaupunki Belgrad tarjoaa vierailijoille vilkasta yöelämää, trendikkäitä ravintoloita, mielenkiintoista kulttuuria ja upeita näköaloja Tonava- ja Sava-jokien risteilyillä. Belgradin linnoitus, Kalemegdan, on ehdottomasti vierailun arvoinen paikka, josta avautuu upeat näkymät kaupunkiin.

Serbiassa on myös paljon historiallisia nähtävyyksiä, kuten Petrovaradinin linnoitus Novi Sadissa, Studenicasta luostari, joka on Unescon maailmanperintökohde, ja Nišin kaupunkiin kuuluu Rooman aikaisten nähtävyyksien lisäksi myös keskiaikaisia linnoituksia ja suuri keskustorin alue. Serbian maaseutu tarjoaa monia mahdollisuuksia patikointiin ja luontoon tutustumiseen, kuten Djerdapin kansallispuisto, jossa voi ihastella upeita rotkoja ja vesiputouksia.

Serbialainen ruoka on herkullista ja monipuolista. Serbialaiseen ruokakulttuuriin kuuluu grillattu liha, erilaiset paistokset, juustot ja mausteiset lihapullat. Paikalliset viinit ja oluet täydentävät ruokailun nautintoa. Serbian kahvilakulttuuri on myös tärkeä osa matkailukokemusta, ja paikalliset kahvilat tarjoavat hyvän mahdollisuuden rentoutua ja nauttia serbialaisesta elämänrytmistä.

Serbiassa on myös paljon aktiviteetteja ja tapahtumia, jotka tarjoavat vierailijoille viihdettä ja elämyksiä. Voit osallistua erilaisiin festivaaleihin, kuten Exit-festivaaliin, joka on yksi Euroopan suurimmista musiikkifestivaaleista, tai kokea Serbian maatalouden perinteitä vierailemalla maaseudulla. Voit myös nauttia serbialaisesta vieraanvaraisuudesta ja tutustua paikalliseen elämäntapaan majoittumalla perheen luona maaseudulla.

Historia

Serbian historia ulottuu vuosituhansien taakse. Alueelle on asettunut eri kansoja ja valtakuntia, ja se on ollut osa Rooman valtakuntaa, Bysantin valtakuntaa, Itävalta-Unkaria, Jugoslaviaa ja Serbian kuningaskuntaa. Serbia itsenäistyi Jugoslaviasta vuonna 2006. Historiallisesti Serbia on ollut tärkeä alue Balkanilla ja se on joutunut usein taistelemaan omasta itsenäisyydestään, esimerkiksi Osmanien valtakuntaa vastaan.

Serbiasa löytyykin runsaasti historiallisia nähtävyyksiä ja raunioita, jotka kertovat alueen rikkaasta historiasta. Esimerkiksi Studenican luostari, joka on Unescon maailmanperintökohde, on yksi Serbian tunnetuimmista nähtävyyksistä. Luostari on rakennettu 1100-luvulla ja se kuuluu serbialaisen ortodoksisen kirkon tärkeimpiin luostareihin. Lisäksi Serbian keskustorin ja Nišin linnoitustornin historia juontaa juurensa Rooman valtakuntaan.

Serbian nykypäivän historiaan kuuluu myös Jugoslavian hajoaminen ja sen seurauksena tapahtunut Kosovon sota. Serbiaa on myös vaivannut taloudelliset haasteet, mutta maa on pyrkinyt kehittämään talouttaan ja matkailualaa. Nykyään Serbia on suosittu matkakohde monien kulttuuri-, historia- ja luontokohteidensa ansiosta.

Liikkuminen

Serbiaan voi saapua lentäen kansainvälisille lentoasemille, kuten Belgradin Nikola Tesla -lentokentälle, joka on Serbian suurin lentokenttä. Belgradin lentokentältä voi jatkaa matkaa esimerkiksi taksilla tai minibussilla kaupungin keskustaan. Serbian sisällä voi liikkua eri kaupunkien välillä junilla, linja-autoilla tai taksilla. Belgradissa ja Novi Sadissa on myös hyvin kehittynyt joukkoliikennejärjestelmä, jossa on hyvä käyttää metroa, busseja tai takseja.

Serbiassa on myös mahdollista vuokrata auto, jolloin liikkuminen maaseudulla ja eri kaupunkien välillä on helppoa. Maan tiestö on pääosin hyväkuntoista, mutta tieolosuhteet voivat vaihdella etenkin maaseudulla. Serbiaan voi myös saapua naapurimaista linja-autolla tai junalla.

Belgradin kaupungin sisällä voi liikkua myös kävellen tai pyörällä. Belgradin keskusta-alueella on lisäksi kaksi jokea, Tonava ja Sava, joiden varrella voi liikkua risteilyilla tai vesitakseilla.

Ruoka ja juoma

Serbia on tunnettu herkullisesta ja monipuolisesta ruoastaan. Serbialaiseen ruokakulttuuriin kuuluu muun muassa grillattu liha, erilaiset paistokset, juustot ja mausteiset lihapullat eli čevapčićit. Serbian ruoka on runsasta ja maittavaa.

Suosittuja ruokia ovat esimerkiksi karađorđeva šnicla, joka on leivitetty porsaankyljys täytettynä juustolla ja paprikalla, sekä sarma, joka on kaalikääryleet täytetty riisillä ja jauhelihalla. Serbian ruoassa käytetään paljon mausteita, kuten paprikaa, valkosipulia ja sipulia. Paikallinen leivonnainen burek on myös suosittu välipala tai aamiainen, ja se täytetään usein lihalla, juustolla tai perunalla.

Serbialainen ruoka tarjoaa myös monia maukkaita jälkiruokia, kuten kremšnite, joka on kerrosleivos täytettynä kermavaahdolla, ja štrudla, joka on omenasta tai muusta täytteestä tehty piirakka. Serbialaiset juomat ovat yleensä viiniä, olutta tai virvoitusjuomia, mutta maassa valmistetaan myös perinteistä rakijaa, joka on voimakasta hedelmäbrandya.

Lasten kanssa matkustaminen

Serbia on perheystävällinen matkakohde, jossa on paljon aktiviteetteja ja nähtävyyksiä myös lapsille. Belgradin eläintarha, Belgradin eläinpuisto, on suosittu vierailukohde sekä lapsille että aikuisille. Siellä voi nähdä monia eläimiä, kuten tiikereitä, leijonia, apinoita ja lintuja. Belgradin linnoituksen yhteydessä sijaitseva Kalmegdan-puisto tarjoaa myös leikkipaikan lapsille sekä puistoalueen, jossa voi viettää aikaa ulkoilmassa.

Serbian kansallispuistot tarjoavat myös monia aktiviteetteja ja mahdollisuuksia ulkoiluun. Esimerkiksi Tara-vuori tarjoaa erilaisia aktiviteetteja, kuten patikointia, pyöräilyä ja veneretkiä. Kansallispuistot tarjoavat myös mahdollisuuksia luontoon tutustumiseen ja eri eläinlajien havainnointiin.

Belgradin kaupungin sisällä on myös paljon erilaisia aktiviteetteja lapsille, kuten leikkipuistoja, sisäleikkipaikkoja ja elokuvateattereita. Serbia tarjoaa myös erilaisia tapahtumia ja festivaaleja, jotka voivat kiinnostaa lapsia.

Hintataso

Serbia on edullinen matkakohde, ja hintataso on yleisesti ottaen alhainen verrattuna muihin Euroopan maihin. Ruoka ja juoma, majoitus, julkinen liikenne ja nähtävyyksien pääsymaksut ovat yleisesti ottaen edullisia. Esimerkiksi päivittäiset ruoka- ja juomakustannukset voivat olla huomattavasti halvemmat kuin monissa muissa Euroopan maissa.

Belgradin kaltaisissa suurissa kaupungeissa hintataso voi olla hieman korkeampi kuin maaseudulla, mutta yleisesti ottaen Serbia tarjoaa edullisen matkailukokemuksen. Ostosten tekemisen ja ruokailun yhteydessä kannattaa kuitenkin olla tarkkana ja vertailla hintoja eri paikoissa.

Valuuttana Serbiassa käytetään Serbian dinaaria (RSD). Eurot voi vaihtaa dinaareiksi monissa pankeissa ja vaihtopisteissä. Myös luottokortit käyvät yleisesti maksuvälineenä, mutta kannattaa varautua siihen, että pienemmissä paikoissa voi olla parempi käteistä mukana.

Serbia Usein Kysyttyjä Kysymyksiä (UKK)