Kypros

Yleistä

Kypros on Välimeren saari, joka sijaitsee koillispuolella Egyptiä ja eteläpuolella Turkki. Se on jaettu kahteen osaan: Kyproksen tasavalta kontrolloi noin 60% alueesta ja Pohjois-Kyproksen turkkilainen tasavalta (TRNC) hallitsee loput 40% alueesta. Kypros on suosittu matkakohde, joka houkuttelee turisteja kauniin rannikon, historiallisten nähtävyyksien ja lämpimän ilmaston vuoksi. Saarella on myös rikas kulttuuriperintö ja herkullinen ruokakulttuuri.

Kuvaus

Kypros tarjoaa matkailijoille monipuolisen valikoiman aktiviteetteja ja nähtävyyksiä. Saaren pääkaupunki, Nikosia, on täynnä historiallisia kohteita, kuten linnoituksia, kirkkoja ja museoita. Pafos, joka on Kyproksen toinen suuri kaupunki, on UNESCO:n maailmanperintökohde ja siellä on useita antiikin roomalaisia ​​raunioita ja arkeologisia kohteita. Kyproksen rantalomakohteet, kuten Limassol, Ayia Napa ja Larnaka, tarjoavat upeita hiekkarantoja, kristallinkirkasta vettä ja vilkasta yöelämää.

Kypros on myös suosittu sukelluskohde, sillä saarella on upeita merenalaisia luolia, hylkyjä ja koralliriuttoja. Vesiurheilua, kuten purjelautailua, vesihiihtoa ja melontaa, voi harrastaa useilla Kyproksen rannoilla. Lisäksi saarella on monia luonnonpuistoja ja retkeilyalueita, joissa voi nauttia kauniista maisemista ja patikoinnista.

Historia

Kyproksen historia ulottuu tuhansien vuosien taakse. Saarella on ollut hallitsijoita eri aikakausina, kuten antiikin kreikkalaiset, roomalaiset, bysanttilaiset, ristiretkeläiset, venetsialaiset ja osmanit. Tämä monimuotoisuus näkyy edelleen Kyproksen kulttuurissa ja arkkitehtuurissa.

Kypros on ollut myös pitkään kulttuurien ja uskontojen sulatusuuni, ja siellä on useita historiallisia uskonnollisia kohteita, kuten St. Lazarus -kirkko Larnakassa ja Agios Neofytos -luostari Pafoksessa.

Kyproksessa tapahtui myös konflikti vuonna 1974, jolloin Turkki miehitti Pohjois-Kyproksen alueen. Tämä konflikti on edelleen saaren poliittinen kiista, joka vaikuttaa matkailuun ja liikkumiseen saarella.

Liikkuminen

Matkustaminen Kyproksella on helppoa ja mukavaa. Pääsee lentämällä Kyproksen kansainväliselle lentokentälle Larnakaan tai Pafokseen, jotka tarjoavat yhteyksiä useisiin eurooppalaisiin kaupunkeihin. Saarelta löytyy myös useita satamia, joista voi matkustaa lautalla naapurimaahan Kreikkaan tai muihin Välimeren kohteisiin.

Liikkuminen Kyproksella onnistuu parhaiten vuokraamalla auton, jolloin voi tutustua saaren eri osiin omassa tahdissa. Julkinen liikenne on myös hyvin kehittynyttä, ja bussit kulkevat säännöllisesti suurimpien kaupunkien välillä. Taksit ovat myös yleinen tapa liikkua paikasta toiseen.

Ruoka ja juoma

Kyproksella ruoka ja juoma ovat tärkeä osa paikallista kulttuuria. Perinteisiä kyproslaisia ​​ruokalajeja ovat muun muassa meze, joka on useista pienistä annoksista koostuva ateria, sekä souvlaki, jossa on grillattua lihaa tikussa. Saarella on myös paljon kalaa ja äyriäisiä, jotka ovat tuoreita ja herkullisia.

Paikallisia erikoisuuksia ovat esimerkiksi halloumi-juusto, joka on suosittu grillattava juusto, sekä kyproslainen kebab, jossa on marinoitua lihaa pitaleivän välissä. Kyproksen viinintuotanto on myös merkittävä osa maan ruokakulttuuria, ja saarella on useita viinitiloja, joissa voi tutustua viininvalmistusprosessiin ja maistella paikallisia viinejä.

Lasten kanssa matkustaminen

Kypros on lapsiystävällinen matkakohde, joka tarjoaa monia aktiviteetteja ja nähtävyyksiä perheille. Rantakohteissa on lapsille suunnattuja vesipuistoja ja hiekkarantoja, joissa voi rakentaa hiekkalinnoja ja leikkiä vedessä. Useimmissa hotelleissa on myös lastenallas ja lastenkerhoja, joissa on ammattitaitoinen henkilökunta, joka järjestää erilaisia ​​aktiviteetteja lapsille.

Kyproksella on myös useita eläintarhoja ja teemapuistoja, kuten Pafos Bird and Animal Park ja WaterWorld Themed Waterpark, jotka tarjoavat hauskaa ja jännitystä koko perheelle. Lisäksi saarella on museoita ja historiallisia nähtävyyksiä, jotka ovat opettavaisia ja viihdyttäviä lapsille.

Hintataso

Kyproksen hintataso on keskitasoa verrattuna muihin Välimeren matkakohteisiin. Ruoka ja juoma ovat yleensä edullisia, ja julkisilla liikennevälineillä matkustaminen on kohtuuhintaista. Hotellien hinnat vaihtelevat sesongin mukaan, mutta löytyy vaihtoehtoja jokaiselle budjetille, aina edullisista hostelleista ja huoneistoista ylellisiin lomakeskuksiin.

Matkaa suunnitellessa on hyvä ottaa huomioon, että Kyproksella käytetään euroa. Käteisen lisäksi monet paikat hyväksyvät maksukortit. Ravintoloissa ja baareissa ei yleensä odoteta tippiä, mutta hyvän palvelun voi palkita juomarahalla.

Kypros Usein Kysyttyjä Kysymyksiä (UKK)Kysymys Vastaus
1. Mikä on Kyproksen pääkaupunki? Nicosia
2. Mikä on Kyproksen virallinen kieli? kreikka
3. Mikä on Kyproksen valuutta? euro
4. Mikä on Kyproksen väkiluku? noin 1,2 miljoonaa
5. Mitkä ovat Kyproksen tärkeimmät uskonnot? ortodoksinen kristinusko ja islam
6. Onko Kypros jäsenenä Euroopan unionissa? kyllä
7. Milloin on Kyproksen itsenäisyyspäivä? 1. lokakuuta
8. Mikä on Kyproksen ilmasto? Välimeren ilmasto
9. Mitkä ovat Kyproksen kuuluisimmat nähtävyydet? esim. Pafoksen arkeologiset kohteet, Kykkoksen luostari ja Troodos-vuoret
10. Mitä perinteisiä ruokia Kyproksella kannattaa maistaa? esim. souvlaki, halloumi-juusto ja meze
11. Tarvitseeko Kyprokseen matkustettaessa viisumin? suomalaiset eivät tarvitse viisumia, mutta passi on oltava voimassa vähintään 3 kuukautta matkan päättymisestä
12. Kuka hallitsee Pohjois-Kyprosta? Turkin tukema Pohjois-Kyproksen turkkilainen tasavalta
13. Onko Kyproksella turvallista matkustaa? Kypros on yleisesti ottaen turvallinen matkakohde
14. Onko Kyproksella hyvät uimarannat? Kyproksella on upeita hiekkarantoja ja kristallinkirkasta vettä
15. Mikä on Kyproksen aikaero Suomeen verrattuna? Kyproksella on kaksi tuntia aikaeroa Suomeen nähden (GMT+2)
16. Miten pääsee Kyprokselle Suomesta? lentämällä esimerkiksi Helsingistä Larnakan tai Pafoksen lentokentälle
17. Onko Kyproksella hyvää julkinen liikennettä? Kyproksella on melko hyvä bussiverkosto
18. Mikä on Kyproksen kansalliseläin? mufloni
19. Mitä ostaa tuliaisiksi Kyprokselta? esim. viiniä, oliiviöljyä ja souvenir-tuotteita (esim. koruja ja keramiikkaa)
20. Mikä on Kyproksen pinta-ala? noin 9 250 neliökilometriä