Oaxaca

Sijainti

Oaxaca on Meksikon kaupunki, joka sijaitsee maan eteläosassa Oaxacan osavaltiossa. Kaupunki sijaitsee noin 290 kilometriä etelään Meksikon pääkaupungista Mexico Citystä. Oaxaca sijaitsee korkealla vuorten ympäröimällä laaksossa, mikä tekee siitä erittäin kauniin ja viehättävän kohde matkailijoille.

Historia

Oaxacan alueella on ollut ihmistoimintaa jo noin 10 000 vuotta sitten, ja se on yksi Meksikon vanhimmista asutusalueista. Alueella on ollut monia alkuperäiskansojen kulttuureja, kuten zapoteekit ja mixteekit, jotka rikastuttivat alueen historiaa ja perintöä.

Espanjalaiset valloittajat saapuivat Oaxacaan 1500-luvulla ja perustivat sinne siirtomaavallan. He rakensivat katedraalin ja perustivat lukuisia muita katolisia kirkkoja. Vanhan maailman ja alkuperäiskansojen kulttuurit sekoittuivat ja rikastuttivat toisiaan tässä uudessa kaupungissa.

1800-luvulla Oaxacasta tuli tärkeä kulttuurikaupunki, ja siellä syntyi tunnettuja kulttuuripersoonia, kuten runoilija Benito Juárez, joka myöhemmin toimi Meksikon presidenttinä. Kaupunki on edelleen tärkeä kulttuurinen ja taiteellinen keskus, jossa järjestetään vuosittain lukuisia festivaaleja ja tapahtumia.

Nähtävyydet

Oaxaca tunnetaan kauniista koloniaalisesta arkkitehtuuristaan ja historiallisesta keskustastaan, joka on Unescon maailmanperintökohde. Kaupungin sydämessä sijaitseva Santo Domingo -kirkko on yksi sen tärkeimmistä nähtävyyksistä. Se on upea esimerkki barokkiarkkitehtuurista ja taloa myös Oaxacan kulttuuri- ja historiamuseota.

Toinen tärkeä nähtävyys on Monte Albán, joka on yksi Meksikon tärkeimmistä arkeologisista kohteista. Tämä muinainen zapoteekien kaupunki sijaitsee kaupungin ulkopuolella ja tarjoaa upeat näkymät Oaxacan laaksoon. Siellä voi tutustua raunioihin ja oppia enemmän alueen muinaisesta historiasta.

Oaxacalla on myös monia perinteisiä markkinoita, joissa voi tutustua paikalliseen käsityöhön ja ostaa perinteisiä käsintehtyjä tuotteita. Erityisen kuuluisa markkina on käsitöiden markkina, joka on täynnä kauniita tekstiilejä, keramiikkaa, koruja ja muita käsitöitä.

Lisäksi Oaxacan ympärillä on monia kauniita kyliä ja luonnonmaisemia, joissa matkailijat voivat tutustua alkuperäiskansojen kulttuuriin ja nauttia upeasta luonnosta. Esimerkiksi Hierve el Agua on luonnollinen kivimuodostelma ja vesiputous, joka tarjoaa upeat näkymät ja mahdollisuuden uimiseen.

Oaxaca on todellinen aarre Meksikon kaupunkien joukossa. Sen historiallinen ja kulttuurinen merkitys tekevät siitä ainutlaatuisen kohteen matkailijoille, jotka haluavat tutustua Meksikon monimuotoiseen perintöön. Oaxacan kauneus ja viehätys lumoaa kävijänsä, ja monet palaavatkin kaupunkiin yhä uudelleen.

Kulttuuri

Oaxaca on yksi Meksikon kulttuurillisesti rikkaimmista kaupungeista. Kaupunki tunnetaan erityisesti perinteisestä meksikolaisesta käsityötaiteesta, jota voi ihailla kaupungin lukuisissa museoissa ja taidegallerioissa. Oaxacan kansallismuseo on ehdoton vierailukohde kaikille kulttuurinnälkäisille matkailijoille. Museo esittelee maan historiaa ja kulttuuria aina alkuperäiskansojen ajoilta nykypäivään asti.

Oaxacassa järjestetään myös vuosittain lukuisia festivaaleja ja tapahtumia. Tunnetuin niistä on Guelaguetza-festivaali, joka kokoaa yhteen eri alueiden tanssiryhmät ja tarjoaa matkailijoille värikkään ja musiikin täyteisen kokemuksen. Festivaalilla pääsee tutustumaan paikalliseen kulttuuriin ja perinteisiin.

Kaupungin vanhakaupunki on myös ehdottomasti näkemisen arvoinen. Siellä voi kävellä kapeita kujia pitkin ja tutustua kaupungin historiallisiin rakennuksiin ja kirkkoihin. Zocalo-aukiolla voi istahtaa kahvilan terassille ja ihailla elämää ympärillään. Aukiolla järjestetään myös usein konsertteja ja muita tapahtumia, joten siellä riittää vilinää ja vilskettä.

Ruoka

Oaxaca on myös Meksikon tunnetuimpia ruokakaupunkeja. Kaupungissa voi nauttia herkullisista mauista ja maan kuuluisasta keittiöstä. Oaxacan oma erikoisuus on mezcal, joka on perinteinen meksikolainen alkoholijuoma. Sitä myydään monissa kaupungin baareissa ja ravintoloissa.

Tunnetuin oaxacalainen ruokalaji on kuitenkin mole, joka on mausteinen meksikolainen kastike. Sitä käytetään usein eri ruokalajien kanssa, kuten tortillojen, riisin ja lihan kanssa. Molea on saatavilla monissa ravintoloissa eri versioina, joten jokainen löytää varmasti suosikkinsa.

Oaxacassa kannattaa myös kokeilla tlayudeja, jotka ovat paikallisia maissitortilloilla valmistettuja tacoja. Tähän herkkupöytään kuuluu yleensä erilaisia täytteitä, kuten papuja, lihaa, kasviksia ja juustoa. Lisäksi kannattaa maistaa quesadilloja ja tostadas-tacoja, jotka ovat myös paikallisia herkkuja.

Ostokset

Oaxacassa on myös erinomaiset ostosmahdollisuudet. Kaupungissa on lukuisia käsityökauppoja ja taidemyymälöitä, joista voi ostaa ainutlaatuisia matkamuistoja ja tuliaisia. Erityisesti noista on tunnettu kaupungin erilaiset keramiikka- ja tekstiilituotteet.

Myyjät tarjoavat usein Oaxacan perinteiseen tyyliin valmistettuja mattoja, vaatteita, laukkuja ja koruja. Myös meksikolaista käsityötä, kuten pieniä savipatsaita ja keramiikkaesineitä, kannattaa ostaa Oaxacasta. Kaupungissa on myös lukuisia taidegallerioita, joista voi ostaa paikallisten taiteilijoiden töitä.

Lisäksi Oaxacassa järjestetään usein markkinoita, joilta voi ostaa paikallisia elintarvikkeita, mausteita ja muita tuotteita. Nämä markkinat ovat täynnä elämää ja vilinää, ja tarjoavat loistavan tilaisuuden tutustua paikalliseen kulttuuriin ja ostaa autenttisia meksikolaisia tuotteita.

Oaxaca on siis paikka, jossa voi nauttia Meksikon kaupunkikulttuurista, herkutella paikallisilla ruoilla ja shoppailla ainutlaatuisia löytöjä. Kaupungin monipuolinen tarjonta tyydyttää niin kulttuurin, ruoan kuin ostosten ystävien tarpeet.

Aktiviteetit

Oaxaca on kaupunki Meksikossa, joka tarjoaa matkailijoille monia erilaisia aktiviteetteja. Kaupungin historiallinen keskusta on nimetty UNESCOn maailmanperintökohteeksi ja se on täynnä upeita rakennuksia, kirkkoja ja museoita. Voit viettää päivän tutkimalla näitä historiallisia kohteita ja ihailemassa kaupungin kaunista arkkitehtuuria.

Oaxacan lähellä sijaitseva Monte Albán on myös suosittu kohde, joka tarjoaa upeita näkymiä kaupunkiin. Tämä muinainen Zapoteekkien kaupunki on yli 2000 vuotta vanha ja on täynnä mielenkiintoisia raunioita ja pyramideja. Voit kävellä ympäriinsä ja oppia lisää muinaisesta Meksikosta.

Oaxacassa on myös monia markkinoita, joissa voit ostaa paikallisia käsitöitä ja ruokaa. Mercado Benito Juarez on suuri markkina, jossa myydään kaikkea paikallisista tuotteista vaatteisiin ja sisustustavaroihin. Voit tutustua markkinoiden vilinään ja löytää matkamuistoja kotiin vietäväksi.

Jos olet kiinnostunut käsitöistä ja taiteesta, voit myös vierailla Oaxacan käsitöiden museossa. Sieltä löydät laajan kokoelman Oaxacan perinteisiä käsitöitä, kuten keramiikkaa, tekstiilejä ja koruja. Museossa voit oppia lisää näistä käsitöistä ja nähdä, miten ne valmistetaan.

Matkavinkit

Oaxaca on suosittu matkailukohde, joten on hyvä varata majoitus etukäteen. Kaupungissa on monia hotelleja eri hintaluokissa, joten löydät varmasti sopivan vaihtoehdon. Suosittelemme myös varaamaan aikaa tutustua kaupunkiin rauhassa, sillä siellä on paljon nähtävää ja koettavaa.

Oaxacassa on myös hyvä julkinen liikennejärjestelmä, joten voit helposti liikkua kaupungin eri osissa bussilla tai taksilla. Suosittelemme myös kokeilemaan paikallista ruokaa ja maistamaan Oaxacan kuuluisaa meksikolaista keittiötä. Kaupungissa on myös monia hyviä ravintoloita, joissa voit nauttia paikallisista herkuista.

Oaxaca on myös tunnettu juhlistaan ja festivaaleistaan. Jos matkustat kaupunkiin tiettyyn aikaan vuodesta, voit osallistua esimerkiksi Benito Juarezin syntymäpäiväjuhliin tai Guelaguetza-festivaaleille. Nämä juhlat tarjoavat mahdollisuuden kokea paikallisen kulttuurin ja perinteen.

Ennen matkaa kannattaa myös tarkistaa matkustustiedotteet ja olla tietoinen mahdollisista turvallisuusriskeistä. On aina hyvä idea matkustaa varovaisesti ja olla tietoinen ympäristöstään. Oaxaca on kuitenkin yleisesti ottaen turvallinen kaupunki matkailijoille, kunhan noudatat normaaleja varotoimia.

Muut lähialueen kohteet

Oaxacan lähellä on monia muita mielenkiintoisia kohteita, joita kannattaa tutustua. Lähellä sijaitseva Hierve el Agua on luonnonihme, jossa voit ihailla kalkkikivimuodostelmia ja luonnonaltaita. Tämä on suosittu kohde retkeilyyn ja uintiin.

Oaxacasta voi myös tehdä retken Mitlaan, joka on toinen muinainen Zapoteekkien kaupunki. Täältä löydät upeita raunioita ja arkeologisia löytöjä. Voit kävellä ympäriinsä ja oppia lisää tästä muinaisesta kulttuurista.

Oaxacan lähellä sijaitsee myös Sierra Norte -vuoristoalue, jossa voit tehdä patikointi- ja pyöräretkiä. Tämä alue tarjoaa upeita näkymiä ja mahdollisuuden tutustua Meksikon luontoon. Voit myös tutustua paikallisiin kyliin ja oppia lisää paikallisesta kulttuurista.

Lähellä sijaitseva Puebla on myös suosittu kohde, jossa voit tutustua kauniiseen vanhaankaupunkiin ja ihailla upeita rakennuksia. Puebla on kuuluisa myös herkullisesta ruoastaan, joten voit nauttia paikallisista herkuista ja tutustua alueen ruokakulttuuriin.