Unkari

Yleistä

Unkari on Keski-Euroopassa sijaitseva maa, joka rajoittuu Itävaltaan, Slovakiaan, Ukrainaan, Romaniaan, Serbiaan, Kroatiaan ja Sloveniaan. Sen pääkaupunki on Budapest, joka tunnetaan kauniista arkkitehtuuristaan ja Tonava-joestaan. Unkari on myös tunnettu kylpylöistään ja maailmanluokan viineistään.

Unkarin pinta-ala on noin 93 000 neliökilometriä, ja siellä asuu noin 10 miljoonaa ihmistä. Kieli, jota unkarilaiset puhuvat, on unkari. Maa kuuluu Euroopan unioniin ja sen virallinen valuutta on unkarin forintti.

Unkarilla on pitkä ja monimuotoinen historia, joka näkyy maan arkkitehtuurissa, kulttuurissa ja perinteissä. Unkarilaiset ovat ylpeitä kansallisesta identiteetistään ja heillä on vahva kansallistunne. Maan kulttuuri on sekoitus slaavilaista, itämaista ja länsieurooppalaista vaikutusta.

Kuvaus

Unkari tarjoaa matkailijoille upeita nähtävyyksiä, kaunista luontoa ja rikasta kulttuuria. Budapestin Liszt Ferencin lentokenttä on useiden lentoyhtiöiden tärkeä keskus Euroopan ja Aasian välisissä lentoyhteyksissä. Matkailijat voivat tutustua kaupungin historiallisiin kohteisiin, kuten Buda-linnaan ja Kalaasin kylpylään, tai nauttia Tonava-joen risteilyistä. Budapest tarjoaa myös vilkkaan yöelämän ja laajan valikoiman ravintoloita ja kauppoja.

Unkarissa on myös paljon muita mielenkiintoisia kaupunkeja, kuten Debrecen, Szeged ja Pécs, joissa on upeita arkkitehtonisia nähtävyyksiä, kuten katedraaleja, linnoja ja kauniita puistoja. Maaseudulla matkailijat voivat vierailla viinitiloilla ja maatiloilla, osallistua perinteisiin festivaaleihin ja nauttia kauniista luonnosta. Balaton-järvi on myös suosittu matkailukohde, jossa voi rentoutua rannoilla, purjehtia ja harrastaa erilaisia vesiaktiviteetteja.

Historia

Unkarin historia juontaa juurensa 800-luvulle, jolloin alueelle saapui unkarilaisten heimo. Seuraavien vuosisatojen aikana alue joutui eri hallitsijoiden valtaan, kuten Habsburgien ja Osmanien valtakunnan. Vuonna 1867 Unkarin ja Itävallan välille solmittiin kompromissi, mikä mahdollisti Unkarin autonomian osana kaksoismonarkiaa. Ensimmäisen maailmansodan jälkeen monarkia luhistui ja Unkarista tuli itsenäinen tasavalta vuonna 1918.

Toisen maailmansodan jälkeen maa joutui Neuvostoliiton vaikutuspiiriin ja kommunistiseen hallintoon. Kommunismin romahdettua Unkarista tuli demokraattinen tasavalta vuonna 1989. Sittemmin maa on kehittynyt taloudellisesti ja poliittisesti, ja vuonna 2004 se liittyi Euroopan unioniin.

Liikkuminen

Unkarissa liikkuminen on helppoa ja vaivatonta. Budapestissa on hyvin toimiva julkisen liikenteen verkosto, johon kuuluvat metro, raitiovaunut ja bussit. Matkailijat voivat ostaa päivälippuja tai viikkolippuja, jotka antavat rajattoman määrän matkoja julkisilla liikennevälineillä.

Myös muissa kaupungeissa on hyvin toimiva julkinen liikenne. Jos haluaa tutustua maaseutuun tai vierailla pienemmissä kaupungeissa, kannattaa vuokrata auto. Unkarissa on hyvät tiet ja liikenne on rauhallista. Lisäksi maassa on hyvä rautatieverkosto, joka tarjoaa helpon ja miellyttävän tavan matkustaa eri kaupunkien välillä.

Unkariin matkustaminen on myös helppoa. Budapestin Liszt Ferencin lentokenttä tarjoaa suoria lentoja useista Euroopan kaupungeista, ja sieltä on hyvät jatkoyhteydet eri puolille maata. Maasta löytyy myös useita kansainvälisiä rautatieasemia, joten junalla matkustaminen Unkariin on myös kätevä vaihtoehto.

Ruoka ja juoma

Unkarilainen ruoka on maukasta ja monipuolista. Tunnettuja ruokalajeja ovat esimerkiksi gulyáskeitto (lihakeitto), tokani (paprikainen lihapata) ja lángos (paistettu leivonnainen). Unkari on myös tunnettu maailmanluokan viineistään, erityisesti punaviineistä. Viinitiloilla voi tutustua paikallisiin viineihin ja osallistua viininmaistajaisiin.

Ruokakulttuurissa on vaikutteita monista eri kulttuureista, kuten itävaltalaisesta, turkkilaisesta ja balkanilaisesta keittiöstä. Unkarilaiset ruoat ovat yleensä mausteisia ja käytetään runsaasti paprikaa, joka on Unkarin kansallismauste.

Lasten kanssa matkustaminen

Unkari on lapsiystävällinen matkakohde. Budapestissa ja muissa suurissa kaupungeissa on runsaasti aktiviteetteja ja nähtävyyksiä lapsiperheille. Esimerkiksi Budapestissä on puistoja ja leikkipaikkoja, museoita ja eläintarhoja, jotka tarjoavat viihdykettä ja opettavaista toimintaa lapsille. Myös Balaton-järvi on suosittu matkakohde perheille, sillä siellä on hiekkarantoja ja erilaisia vesiaktiviteetteja.

Lasten kanssa matkustettaessa kannattaa varata majoitus, jossa on perhehuoneita tai mahdollisuus lisävuoteiden saamiseen. Lisäksi kannattaa ottaa huomioon lasten tarpeet ruokailun suhteen. Unkarilainen ruoka voi olla mausteista, joten kannattaa varata myös lapsille sopivaa ruokaa.

Hintataso

Unkarin hintataso on yleisesti ottaen alhainen verrattuna useisiin muihin Euroopan maihin. Ravintolassa syöminen ja juominen on edullista, ja myös majoitus ja matkailupalvelut ovat kohtuuhintaisia. Budjettimatkaajan on siis helppo saada rahat riittämään Unkarissa. Hintataso voi kuitenkin vaihdella suuresti eri alueiden ja kaupunkien välillä.

Unkarin virallinen valuutta on unkarin forintti (HUF). Suurissa kaupungeissa ja matkailualan yrityksissä korttimaksaminen on yleistä, mutta pienemmillä paikkakunnilla saattaa olla vaikeuksia käyttää luottokorttia. Kannattaa siis aina varata mukaan käteistä rahaa etenkin pienempiin ostoksiin ja pienemmillä paikkakunnilla liikkumiseen.

Unkari Usein Kysyttyjä Kysymyksiä (UKK)
Unkari UKK-lista: 20 kysymystä ja vastausta

Kysymys Vastaus
Mikä on Unkarin pääkaupunki? Budapest
Mitä kieltä Unkarissa puhutaan? Unkarin kieltä
Millainen on Unkarin ilmasto? Mantereinen ilmasto
Mitä perinteisiä ruokia Unkarissa syödään? Gulyáskeitto (kuha-papukeitto), paprikás (paprikakana), töltött káposzta (kaalikääryleet)
Mitä kuuluisia nähtävyyksiä Unkarista löytyy? Parlamenttitalo, Gellértin kukkula, Ketjusilta, Kalastajatorni, Széchenyin kylpylä, Unkarin kansallismuseo
Milloin Unkari liittyi Euroopan unioniin? Vuonna 2004
Mikä on Unkarin valuutta? Forintti
Mitä urheilulajeja Unkarissa harrastetaan? Jalkapallo, vesipallo, käsipallo, jääkiekko, taitouinti
Mitä Unkarissa juhlitaan kansallisena juhlana? Unkarin kansallispäivää (15. maaliskuuta)
Mikä on kuuluisa unkarilainen keksintö? Kuulaventtiili
Missä Unkari sijaitsee Euroopassa? Keski-Euroopassa
Mitä Unkarissa voi tehdä talvella? Hiihtää, luistella, käydä joulumarkkinoilla
Mitä Unkarissa kannattaa ostaa tuliaisiksi? Pörkölt-mausteseosta, paprikaa, unkarilaista viiniä
Minkä tunnetun muotitalon perusti unkarilaissyntyinen suunnittelija? László Moholy-Nagy
Mikä on Unkarin tärkein vientituote? Autot
Mitä mielenkiintoista voi löytää Unkarin matkamuistomyymälöistä? Unkarilaiset keramiikkatuotteet, matryoshka-nuket, unkarilaiset pitsit
Mitä kasviksia viljellään Unkarissa? Tomaatteja, kurkkuja, paprikoita, sipuleita, perunoita
Mitkä ovat Unkarin naapurimaat? Itävalta, Slovakia, Ukraina, Romania, Serbia, Kroatia, Slovenia
Mistä Unkarin nimi juontaa juurensa? Ugrilaisten heimojen nimestä
Onko Unkari tunnettu saunastaan? Kyllä, Unkarissa on suosittuja kylpylöitä ja saunoja