Laos

Yleistä

Laos on kaunis ja rauhallinen matkakohde Kaakkois-Aasiassa. Maa sijaitsee Thaimaan, Kambodžan, Vietnamin, Kiinan ja Myanmarin naapurissa. Laosin pääkaupunki on Vientiane ja suosittuja matkailukohteita ovat esimerkiksi kaunis Luang Prabang ja Vang Viengin kaupunki luonnonkauniine maisemineen. Laosin luonto on säilynyt koskemattomana ja maisemat ovat upeita, sillä suuri osa maasta on vuoristoa ja trooppisia metsiä. Laosissa voit nauttia rauhasta ja hiljaisuudesta, tutustua buddhalaisuuteen ja kokea autenttisen aasialaisen kulttuurin.

Kuvaus

Laos tarjoaa matkailijoilleen upeita maisemia, ainutlaatuista kulttuuria, herkullista ruokaa ja ystävällisiä ihmisiä. Luonnonkauniit vuoret, vehreät riisipeltoaukeat ja joki tarjoavat upeita maisemia ja mahdollisuuden retkeilyyn ja seikkailuun. Laosin buddhalaiset temppelit ja luostarit ovat vaikuttavia nähtävyyksiä, joissa matkailija voi tutustua buddhalaiseen uskontoon ja rauhalliseen elämänfilosofiaan. Luang Prabangin kaupunki on listattu UNESCO:n maailmanperintölistalle sen upeiden pagodien ja perinteisten talojen ansiosta. Vang Viengissä matkailijat voivat nauttia jokiretkistä, patikoinnista ja kiipeilystä. Laosissa on myös mahdollista majoittua ekologisiin kyläyhteisöihin tai oppia perinteistä laosilaista käsityötä.

Historia

Laosilla on rikas ja monimutkainen historia, joka ulottuu yli tuhannen vuoden päähän. Laosin historiaan ovat vaikuttaneet erityisesti naapurimaat Thaimaa, Kiina ja Vietnam. Laos oli osa suurta Khmer-valtakuntaa, joka hallitsi Kaakkois-Aasiaa 800- ja 1400-luvuilla. Siitä lähtien Laosin historia koostuu erilaisista valtioista ja alueista, jotka ovat usein joutuneet taistelemaan naapurimaiden vaikutuksesta. Laos itsenäistyi Ranskan siirtomaavallasta vuonna 1953 ja on sen jälkeen kokenut useita sotia ja poliittisia levottomuuksia. Nykyään Laos on yksi viimeisistä kommunistisista valtioista maailmassa, ja se on avannut ovensa matkailulle vasta suhteellisen äskettäin.

Liikkuminen

Laos on helppo liikkua ja matkustaa. Pääkaupunki Vientianesta voi lentää muihin kaupunkeihin, kuten Luang Prabangiin ja Pakseen. Maaseudulla liikenne on enemmän haastavaa, mutta siellä on hyvin järjestetty bussi- ja taksipalvelu. Vaihtoehtoisesti voit vuokrata skootterin tai polkupyörän ja tutustua maisemiin omatoimisesti. Laosin joet ovat myös suosittu tapa matkustaa maassa. Mekong-joki tarjoaa maisemia ja itse joen varsilla on myös kiinnostavia nähtävyyksiä, kuten vesiputouksia ja kyläyhteisöjä. Laosissa suosittelen myös matkustamaan tuk-tukilla tai taksilla, jotka ovat halpoja ja käteviä tapoja liikkua kaupungissa tai lyhyemmät matkat maaseudulla.

Ruoka ja juoma

Laosin ruoka on herkullista ja maistuvaa. Se on vaikuttanut naapurimaiden ruokakulttuureista, kuten Thaimaasta ja Vietnamista, mutta siinä on myös omia ominaisuuksiaan. Tyypillisiä laosilaisia ruokia ovat sticky rice (tahmea riisi), laap (marinoitu liha tai kala), tam mak hoong (vihannespohjainen papaijasalaatti) ja muut wokatut ja currytetyt ruoat. Laosissa on myös laaja valikoima trooppisia hedelmiä, kuten mangoja, ananaksia ja durioita. Paikallinen juoma on Beerlao, joka on maan kulttuurisesti tärkeä ja suosittu olut. Juoma on raikas ja sopii erinomaisesti mausteisen ruoan kanssa nautittavaksi.

Lasten kanssa matkustaminen

Laos on turvallinen maa matkustaa lasten kanssa. Paikalliset ihmiset ovat ystävällisiä ja vieraanvaraisia lapsille. Maassa on myös paljon perheiden suosimia nähtävyyksiä ja aktiviteetteja, kuten eläintarha, vesipuisto ja riippusillat. Lasten kanssa matkustettaessa kannattaa varmistaa majoitus, joka tarjoaa perhehuoneita tai vuokraa huoneiston. On myös hyvä pakata mukaan eväitä ja muita tarvikkeita, joita lapsi tarvitsee matkalla. Muista ottaa huomioon myös lasten terveys ja hyvinvointi, kuten varmistaa riittävä hyönteistenkarkotus ja aurinkosuojaus.

Hintataso

Laosissa hintataso on yleisesti edullinen verrattuna muihin Kaakkois-Aasian maihin. Ravintola-ateriat maksavat noin 2–5 euroa henkilöltä riippuen ravintolasta. Majoittuminen Laosissa on myös suhteellisen edullista, ja hostellit ja budjettihotellit maksavat noin 10–20 euroa per yö. Julkisen liikenteen käyttö on halpaa, ja esimerkiksi bussimatka muutaman tunnin matkan päässä olevaan kaupunkiin voi maksaa vain muutaman euron. Matkailuaktiviteetit, kuten retket kansallispuistoihin tai temppeleihin, ovat myös kohtuuhintaisia.

Laos Usein Kysyttyjä Kysymyksiä (UKK)

Kysymys Vastaus
1. Mikä on Laosin pääkaupunki? Vientiane
2. Mikä on Laosin virallinen kieli? Laon kieli
3. Mikä on Laosin kansallinen uskonto? Theravada-buddhalaisuus
4. Mikä on Laosin valuutta? Kip
5. Onko Laosin viisumi tarpeen matkailijoille? Kyllä, viisumi tarvitaan useimmissa tapauksissa
6. Millainen on Laosin ilmasto? Trooppinen ja kostea ilmasto
7. Mistä Laos tunnetaan erityisesti matkailijoille? Luonnonkauniista maisemista, temppelikomplekseista ja kulttuurikohteista
8. Missä Laos sijaitsee? Laos sijaitsee Kaakkois-Aasiassa
9. Mikä on Laosin korkein vuori? Phou Bia
10. Mikä on Laosin kansallisruoka? Larb (maustettu jauheliha- tai kalasalaatti)
11. Minkä maan rajanaapuri Laosilla on pohjoisessa? Kiina
12. Minkä maan rajanaapuri Laosilla on lännessä? Thaimaa
13. Mikä on Laosin väkiluku? Noin 7,5 miljoonaa
14. Mitkä ovat Laosin tärkeimmät matkailukohteet? Vientiane, Luang Prabang, Plain of Jars, Pakse, Vang Vieng
15. Onko Laos turvallinen matkailumaa? Kyllä, Laos on yleisesti ottaen turvallinen matkailumaa
16. Millainen on Laosin liikennejärjestelmä? Liikenne Laosissa on pääosin teiden varassa, ja julkinen liikenne on rajallista
17. Onko Laosin juomavesi turvallista juoda? Ei, juomavesi kannattaa aina keittää tai ostaa pullotettuna
18. Miten pukeutua Laosissa? Kunnioittavasti ja peittävästi, erityisesti temppeleissä ja kulttuurikohteissa
19. Mitä luonnonvaraisia eläimiä Laosissa voi nähdä? Muun muassa elefantteja, tiikereitä, apinoita ja erilaisia lintulajeja
20. Millaisia aktiviteetteja Laosissa voi harrastaa? Trekkausta, pyöräilyä, jokilaivailua, vesiputouksilla vierailua, saarihyppelyä, luolien tutkimista