Nepal

Yleistä

Nepal on pieni, mutta monipuolinen matkakohde Kaakkois-Aasiassa. Se sijaitsee Himalajan vuoristossa, Intian ja Kiinan välissä. Nepal tunnetaan erityisesti maailman korkeimmasta huipusta, Mount Everestistä, sekä upeasta luonnostaan. Matkailijat tulevat Nepaliin etsimään seikkailua, kulttuuria ja henkistä rauhaa.

Nepalissa on neljä selkeää vuodenaikaa: kevät, kesä, syksy ja talvi. Kevät ja syksy ovat suosituimpia matkailukausia, sillä sää on tällöin miellyttävämpi ja vuoristoretket helpommin toteutettavia. Kesä on sadekausi ja talvella voi olla hyvin kylmää, varsinkin vuoristoalueilla.

Pääkaupunki Kathmandu on chaotinen, mutta viehättävä kaupunki täynnä temppeleitä, pagodoja ja kapeita kujia. Patan ja Bhaktapur, Kathmandun lähellä sijaitsevat kaupungit, ovat myös suosittuja vierailukohteita. Luontokohteista erityisen suosittu on Annapurna ja Everestin alueet, joissa voi tehdä ainutlaatuisia vuoristovaelluksia.

Kuvaus

Nepal on monipuolinen matkakohde, joka tarjoaa upeaa luontoa, rikasta kulttuuria ja henkeäsalpaavia vuoristomaisemia. Maan korkein huippu, Mount Everest, houkuttelee vuorikiipeilijöitä ympäri maailmaa. Nepalissa voi myös tehdä upeita vaelluksia Annapurna ja Everestin alueilla. Luonnon ystävä voi tutustua Chitwanin kansallispuistoon, jossa voi bongata lumileopardeja, sarvikuonoja ja monia muita eläinlajeja.

Kulttuurisesti Nepal on hyvin rikas. Maassa on lukuisia temppeleitä, joissa voi tutustua buddhalaisuuteen ja hindulaisuuteen. Kathmandusta löytyy myös monia mielenkiintoisia museoita, joissa voi oppia lisää maan historiasta ja kulttuurista. Paikalliset käsityöläiset valmistavat kauniita käsitöitä, kuten tekstiilejä ja koruja, joita voi ostaa matkamuistoksi.

Nepalissa pääsee nauttimaan myös herkullisesta ruoasta. Perinteinen nepalilainen ruoka on mausteista ja sisältää paljon riisiä ja linssisoseita. Dal bhat on maan kansallisruoka, joka koostuu riisistä, linssikeitosta ja erilaisista kasviksista tai lihasta. Maassa on myös paljon muita herkullisia ruokia, kuten momoja, joka on paikallinen dumplingeja, ja gundruk, joka on käytetty fermentoitu vihannes.

Historia

Nepalin historia juontaa juurensa vuosituhansien taakse. Maan varhaisimmat asukkaat olivat kirjallisten lähteiden mukaan jääkauden jälkeen tulleita aasialaisia metsästäjiä. Intialaiset ja tiibetiläiset vaikuttivat myös maan kulttuuriin ja historiaan.

Nepal sai nykyisen muotonsa vuoden 1768 Gorkhan kuningaskunnan perustamisen myötä. Seuraavina vuosikymmeninä Gorkha valloitti useita naapurimaita ja laajensi alueitaan. Vuonna 1814 British East India Company julisti sodan Nepalille, mutta vuonna 1816 solmittu rauhansopimus palautti rajojen tilanteen ennalleen.

1900-luvun alkupuolella Nepal oli suvereeni kuningaskunta, mutta vuonna 1951 maassa puhkesi demokraattinen vallankumous, joka johti kulttuurisen ja poliittisen vapauden lisääntymiseen. Vuonna 2008 hallitusmuoto muutettiin ja maa hyväksyi uuden demokraattisen perustuslain. Madame Koiraan valmistuminen. Tämä avasi tien vuoden 2015 perustuslaille, joka muutti Nepalin liittovaltion tasavallaksi.

Liikkuminen

Nepalin liikkuminen voi olla haastavaa, mutta samalla myös antoisaa. Pääkaupunki Kathmandu on liikenteen keskipiste, ja sieltä voi lähteä erilaisiin retkiin ja vaelluksiin ympäri maata.

Kathmandusta löytyy kansainvälinen lentokenttä, joten maahan voi lentää suoraan monista eri maista. Lentokentältä on helppo järjestää kuljetus hotelliin tai muuhun majoituspaikkaan.

Maassa liikkuminen onnistuu parhaiten julkisilla liikennevälineillä. Bussit, taksit ja riksakuskit ovat yleisiä liikkumismuotoja Kathmandussa. Maaseudulla tiet voivat olla huonokuntoisia ja julkisen liikenteen vaihtoehdot vähäisiä. Monet matkailijat palkkaavatkin oppaan tai kuljettajan, joka auttaa heitä pääsemään haluamiinsa kohteisiin.

Vaellus on erittäin suosittua Nepalissa. Maasta löytyy useita upeita vaellusreittejä, joista kuuluisimmat ovat Annapurna- ja Everestin alueet. Nämä reitit tarjoavat upeita maisemia ja haastavia haasteita vuorikiipeilijöille. Vaellusreiteille pääsee tavallisesti bussilla tai lentokoneella Kathmandusta.

Ruoka ja juoma

Nepalin ruokakulttuuri on monipuolinen ja maistuva. Maan kansallisruoka on dal bhat, joka koostuu riisistä, linssikeitosta ja erilaisista kasviksista tai lihasta. Lisäksi perinteisiä nepalilaisia ruokia ovat momot, jotka ovat paikallisia dumplingeja, ja gundruk, joka on käytetty fermentoitu vihannes.

Nepalissa on myös paljon tarjolla erilaisia kasvisruokia, sillä hindulaisuus on vahva uskonto maassa. Erilaiset kasvikset, kuten papaija, pinaatti ja tomaatti, ovat yleisiä ruuanlaitossa. Lisäksi maassa tarjoillaan paljon erilaisia keittoja, kuten thukpa ja gorkhali.

Nepalissa voi myös nauttia maistuvia juomia. Perinteisiä nepalilaisia juomia ovat esimerkiksi lassi, joka on jogurttijuoma, ja chiya, joka on mausteinen tee. Maassa tarjoillaan myös erilaisia alkoholijuomia, kuten raksi, joka on kotitekoista rommia, ja tongba, joka on perinteinen maissijuoma.

Lasten kanssa matkustaminen

Nepal on ihanteellinen matkakohde myös lasten kanssa matkustaville. Maassa on paljon nähtävää ja koettavaa koko perheelle.

Pääkaupunki Kathmandusta löytyy useita mielenkiintoisia kohteita, kuten Durbar-aukio ja Pashupatinathin temppeli, jotka herättävät kiinnostuksen myös lapsissa. Lisäksi Kathmandusta on helppo lähteä retkille ja vaelluksille lähialueille.

Nepalin luonto tarjoaa paljon tekemistä koko perheelle. Esimerkiksi Chitwanin kansallispuistossa voi nähdä villieläimiä ja nauttia safarikokemuksesta. Vaellus vuoristossa on myös suosittu aktiviteetti, ja se sopii myös lapsille, joilla on riittävästi kokemusta ja fyysistä kuntoa.

Maassa on myös hyvin koulutettuja opas- ja retkikuntapalveluita, jotka voivat auttaa perheitä suunnittelemaan sopivan ohjelman ja tarjoavat turvallisen kokemuksen.

Hintataso

Nepalissa hintataso on yleisesti ottaen edullinen. Pientä budjettia noudattavan matkailijan on mahdollista matkustaa maassa kohtuuhinnalla.

Majoituksen hinta vaihtelee suuresti riippuen siitä, missä päin maata oleskelee. Pääkaupunki Kathmandussa ja suosituilla vaellusreiteillä majoitushinnat voivat olla korkeammat. Maaseudulla ja vähemmän tunnetuilla alueilla majoitus on yleensä halvempaa. Budjettimatkailijalle hyvä vaihtoehto on yöpyä yksinkertaisissa majataloissa ja hostelleissa.

Ruuan hinnoissa on myös suuria eroja. Paikallisissa ravintoloissa ruoka on yleensä edullista, kun taas turistikohteissa hinnat voivat olla korkeammat. Alkoholin hinta on myös melko edullinen Nepalissa.

Kulkeminen paikasta toiseen on yleisesti ottaen edullista. Julkisen liikenteen hinnat ovat alhaisia, ja taksimatkat eivät myöskään maksa paljoa. Lentäminen Nepaliin voi kuitenkin olla hieman kalliimpaa, ja lennot Kathmandusta muihin kohteisiin maassa voivat myös olla hintavia erityisesti sesonkiaikaan.

Nepal Usein Kysyttyjä Kysymyksiä (UKK)

Kysymys Vastaus
Mikä on Nepalin pääkaupunki? Kathmandu
Mikä on Nepalin virallinen kieli? Nepali
Mikä on Nepalin valuutta? Nepalin rupia
Millainen on Nepalin ilmasto? Nepalissa on monsuuni-ilmasto, jossa on märät kesät ja kuivat talvet.
Mitä uskontoja Nepalissa harjoitetaan? Pääuskontoja ovat hindulaisuus ja buddhalaisuus.
Millainen on Nepalin poliittinen tilanne? Nepal on liittotasavalta, jossa on monipuoluejärjestelmä.
Mitä nähtävää Nepalissa on? Nepalissa on muun muassa Mount Everest, Kathmandun laakso ja Lumbinin kaupunki, joka on buddhalaisuuden syntymäpaikka.
Millaisia aktiviteetteja Nepalissa voi harrastaa? Nepalissa voi esimerkiksi kiipeillä vuorilla, vaellusretkeillä ja tutustua kulttuurikohteisiin.
Tarvitsenko viisumin matkustaessani Nepaliin? Kyllä, Suomen kansalaiset tarvitsevat viisumin matkustaessaan Nepaliin.
Mitä terveysriskejä Nepalissa voi olla? Nepalissa voi esiintyä muun muassa ripulia, malarian tartuntariskiä ja korkeanpaikankuumetta.
Mitä kannattaa ottaa huomioon ennen matkaa Nepalissa? Ennen matkaa kannattaa tarkistaa maan turvallisuustilanne ja rokotustarpeet, sekä varautua riittävällä matkavakuutuksella.
Mitä kiinnostavaa Nepalissa voi tehdä? Nepalissa voi esimerkiksi osallistua joogakursseille, tehdä safareita kansallispuistoissa ja tutustua perinteiseen nepalilaiseen kulttuuriin.
Kuinka paljon rahaa kannattaa varata matkalle Nepalissa? Riippuu matkan kestosta ja aktiviteeteista, mutta noin 50-100 dollaria päivässä voi olla hyvä suuntaa-antava summa.
Kuinka turvallista matkustaminen Nepalissa on? Nepalissa voi olla korkean vuoristoluonteen ja poliittisen tilanteen takia turvallisuusriskejä, joten kannattaa olla tarkkana ja seurata matkustustiedotteita.
Milloin on paras aika matkustaa Nepalissa? Paras aika matkustaa Nepalissa on yleensä syyskuusta marraskuuhun, kun sää on suotuisa ja vuoriretket ovat mahdollisia.
Tarvitsenko erikoisvarusteita kiipeilyretkelle Nepalissa? Kyllä, kiipeilymatkoille Nepalissa tarvitaan erikoisvarusteita, kuten jäähakkua, köysiä ja jäätikkövarusteita.
Onko Nepalissa hyvät ostosmahdollisuudet? Kyllä, Nepalista voi ostaa esimerkiksi koruja, tekstiilejä ja taidokkaita puuesineitä.
Tarvitseeko Nepaliin matkustaessa rokotuksia? Suositeltavia rokotuksia Nepalissa matkailijoille ovat muun muassa hepatiitti A ja B, jäykkäkouristus, kurkkumätä, polio ja MPR (tuhkarokko, sikotauti ja vihurirokko).
Mikä on Nepalin kansallisruoka? Dal bhat, eli linssikeittoa ja riisiä, on Nepalin perinteinen ruokalaji.