Belgia

Yleistä

Belgia on pieni länsieurooppalainen maa, jonka naapurimaita ovat Ranska, Saksa, Luxemburg ja Alankomaat. Se tunnetaan erityisesti belgialaisesta suklaasta, oluesta ja vohveleista. Belgia on myös kuuluisa historiallisista kaupungeistaan, kuten Brysselistä, Bryugenista ja Antwerpenista. Maassa puhutaan pääasiassa ranskaa, flaamia ja saksaa. Belgia on tunnettu myös Euroopan unionin pääkaupunkina, sillä EU:n päämajat sijaitsevat Brysselissä.

Belgia tarjoaa monipuolisia matkailumahdollisuuksia niin kulttuurin, historian, ruoan kuin luonnonkin suhteen. Maassa on useita upeita linnoja ja palatseja, kuten Gentin linna ja Waterloo-palatsi. Belgia on myös täynnä viehättäviä pikkukaupunkeja, joista löytyy kapeita katuja, keskiaikaisia rakennuksia ja tunnelmallisia kahviloita. Maassa järjestetään myös lukuisia festivaaleja ja tapahtumia ympäri vuoden, kuten Gentin puinen kerran ja Brysselin Grand Place -festivaali.

Belgian luonto on monipuolista ja kaunista. Maassa on laajoja metsiä, joissa voi patikoida ja luontopoluilla voi ihailla lintuja ja muita eläimiä. Belgian rannikko tarjoaa upeita hiekkarantoja, joilla voi rentoutua ja nauttia merestä. Maassa on myös useita puistoja ja puutarhoja, joissa voi kävellä ja nauttia kauniista maisemista.

Belgialaiset ovat ystävällisiä ja vieraanvaraisia ihmisiä. Maassa on helppo liikkua, sillä julkinen liikenne on hyvin kehittynyttä ja turvallista. Belgia on myös hyvin tiheästi asuttu maa, joten palvelut ovat hyvin saatavilla. Kesä on suosittua matkustusaikaa, mutta myös talvella maassa järjestetään paljon erilaisia tapahtumia ja joulumarkkinoita.

Kuvaus

Belgia tarjoaa matkailijoilleen monipuolisia kokemuksia niin kaupunkilomailuun kuin luontomatkailuunkin. Maan kaupungit ovat täynnä historiaa ja kulttuuria, jotka näkyvät upeissa arkkitehtonisissa rakennuksissa, taidegallerioissa ja museoissa. Esimerkiksi Brysselissä voi ihailla kauniita goottilaistyylisiä rakennuksia ja suuria aukioita, kuten Grand Placea. Brysselissä sijaitsee myös monia maailmankuuluja nähtävyyksiä, kuten Atomium ja Mini-Europe-puisto.

Belgia on myös tunnettu oluestaan. Olutkulttuuri on erittäin tärkeä osa belgialaista elämäntapaa, ja maasta löytyy satoja erilaisia olutmerkkejä. Oluttuvat ja -baarit tarjoavat monipuolisen valikoiman paikallisia oluita ja ovat erinomainen paikka rentoutua ja nauttia hyvästä seurasta. Belgian suklaa on maailmankuulu, ja maasta löytyy myös useita suklaatehtaita ja -museoita, joissa voi tutustua suklaan valmistusprosessiin ja maistella herkullisia suklaatuotteita.

Belgiassa voi myös tutustua mielenkiintoiseen historiaan ja kulttuuriin. Maassa on useita historiallisia kaupunkeja, kuten Gent, jossa voi vierailla kauniissa linnoissa ja historiallisissa rakennuksissa. Antwerpen on tunnettu taiteestaan ja muodistaan, ja siellä voi tutustua moniin taidegallerioihin ja designmyymälöihin. Belgian rannikolla on myös paljon nähtävää ja koettavaa, esimerkiksi kauniita hiekkarantoja, merimuseoita ja kalasatamia.

Historia

Belgian historia on monipuolinen ja tapahtumarikas. Maa on sijainnut vuosisatojen ajan geopoliittisen risteyksen keskellä, mikä on johtanut belgialaisen kulttuurin monimuotoisuuteen ja monikielisyyteen. Belgiaa on asuttanut rautakaudelta lähtien muun muassa keltit, roomalaiset, germaanit ja espanjalaiset.

16. vuosisadalla Belgia oli osa Espanjan kuningaskuntaa, mutta pohjoisosan protestanttinen väestö taisteli itsenäisyytensä puolesta ja vuonna 1581 Belgia julistautui riippumattomaksi. Tämä johti kuitenkin lähes 200 vuotta kestäneeseen sotaan Espanjaa vastaan, kunnes vuonna 1714 Belgia liitettiin Itävaltaan.

1800-luvun alussa belgialaiset taistelivat Ranskan hallintaa vastaan ja vuonna 1830 Belgia tunnustettiin itsenäiseksi kuningaskunnaksi. Belgian kuningaskunta on säilyttänyt itsenäisyytensä tähän päivään asti, vaikka maassa on ollut myös vaikeita aikoja sodan ja konfliktien vuoksi.

Belgian historia on jättänyt jälkeensä runsaasti kulttuurillisia ja historiallisia nähtävyyksiä, kuten keskiaikaisia linnoja, goottilaistyylisiä kirkkoja ja kauniita kaupunkeja. Maassa on myös useita museoita, joissa voi oppia lisää Belgian historiasta ja kulttuurista.

Liikkuminen

Belgiaan matkustaminen on helppoa ja maassa liikkuminen on vaivatonta. Belgia tunnetaan hyvin kehittyneestä ja tehokkaasta julkisesta liikenteestään, joka kattaa koko maan ja tarjoaa useita eri vaihtoehtoja: junia, busseja, raitiovaunuja ja metroja. Junaverkosto on laaja ja palvelee hyvin eri kaupunkeja sekä lähialueita. Belgialaiset junat ovat yleensä siistejä, mukavia ja ajallaan. Junilla matkustaminen on myös stressitöntä, sillä asemat sijaitsevat keskeisillä paikoilla ja lippuja voi ostaa helposti automaateista tai netistä.

Belgiassa on myös hyvä tieverkosto, joten vuokra-auto on toinen hyvä vaihtoehto. Liikenne on turvallista ja ajoreitit ovat hyvin merkittyjä. Belgia on pieni maa, joten matkat kaupunkien välillä ovat lyhyitä ja nopeita. On kuitenkin hyvä ottaa huomioon ruuhka-aika, joka voi hidastaa matkantekoa etenkin suurimmissa kaupungeissa.

Belgian kaupungit ovat yleensä pieniä ja tiiviitä, joten kävellen ja pyöräillen liikkuminen on helppoa ja suosittua. Pyöräteitä ja -kaistoja on paljon, ja pyöriä voi vuokrata edullisesti eri kaupungeissa.

Belgian pääkaupunki Bryssel on myös hyvä tukikohta muille belgialaisille kaupungeille ja jopa naapurimaiden, kuten Ranskan, Alankomaiden ja Saksan, tutkimiseen. Brysselistä on helppo matkustaa junalla tai bussilla esimerkiksi Antwerpeniin, Gentiin tai Bruggesiin.

Belgia Usein Kysyttyjä Kysymyksiä (UKK)

Kysymys Vastaus
1. Mikä on Belgian pääkaupunki? Bryssel
2. Mikä on Belgia kuuluisa? Oluesta ja suklaasta
3. Mikä on Belgiaa ympäröivä valtio? Ranska
4. Mikä on Belgiaan virallinen kieli? Hollanti, ranska ja saksa
5. Missä maanosassa Belgia sijaitsee? Europassa
6. Mikä on Belgian väkiluku? Noin 11,5 miljoonaa
7. Mikä on Belgian rahayksikkö? Euro
8. Milloin Belgia liittyi Euroopan unioniin? 1957
9. Mikä on Belgian kansallisruoka? Ranskanperunat
10. Mikä on Belgian kansallisjuoma? Olut
11. Minkä maan naapurissa Belgia sijaitsee? Alankomaat
12. Mikä on Belgialle ominainen ruokakulttuuri? Friteeratut ruoat ja herkulliset suklaat
13. Mikä on Belgian tunnetuin nähtävyys? Atomium
14. Mikä on Belgialle ominainen musiikkityyli? Belgialainen teknomusiikki
15. Miten Belgian lipun värit määritellään? Mustavalkoinen ja keltainen
16. Mikä on Belgian kansallissoittimen nimi? Harmonikka
17. Missä Belgian parhaat suklaapuodit sijaitsevat? Brysselissä
18. Mitä taidetta Belgia on kuuluisa? Surrealismin
19. Mikä on Belgian tunnetuin urheilulaji? Jalkapallo
20. Mikä on Belgian väkiluvultaan suurin kaupunki? Antwerpen