Iguazún VesiputouksetIguazún Vesiputoukset

Iguazún Vesiputoukset

Sijainti

Iguazún vesiputoukset sijaitsevat Argentiinassa, läntisessä Misionesin maakunnassa. Ne ovat osa Iguazújoen vesistöä ja muodostavat rajan Brasilian kanssa. Alueelle pääsee kätevimmin lentämällä Iguazún kansainväliselle lentokentälle, joka sijaitsee noin 20 kilometrin etäisyydellä putouksilta. Lähin kaupunki on Puerto Iguazú, josta on hyvät bussiyhteydet putouksille.

Koko

Iguazún putoukset ovat yksi maailman suurimmista vesiputouksista. Ne koostuvat yhteensä yli 275 erillisestä putouksesta, jotka ulottuvat lähes 3 kilometrin leveydelle. Korkein putous, nimeltään Garganta del Diablo (Paholaisen kita), on peräti 80 metriä korkea. Putousten alapuolella virtaa joki, joka yhdistyy Paranájokeen. Alueen pinta-ala on noin 2 700 hehtaaria ja se on osa Iguazú kansallispuistoa. Putoukset ovat myös julistettu UNESCOn maailmanperintökohteeksi.

Ympäristö

Iguazún putoukset tarjoavat upean ja ainutlaatuisen luontoelämyksen. Alue on osa Iguazú kansallispuistoa, joka on yksi Argentiinan suosituimmista turistikohteista. Alueella on myös runsaasti erilaisia kasvi- ja eläinlajeja, kuten monia lintulajeja, perhosia ja matelijoita. Putousten läheisyydessä on myös mahdollista tavata apinoita ja käärmeitä. Koko Iguazú alueella on sademetsä, joka tarjoaa elinympäristön monille uhanalaisille lajeille.

Historia

Iguazún vesiputoukset ovat yksi maailman upeimmista luonnonihmeistä. Ne sijaitsevat Iguazú-joessa, joka muodostaa luonnollisen rajan Brasilian ja Argentiinan välille. Putoukset ovat saaneet nimensä Guaraní-intiaanien kielestä ja tarkoittavat ”suurta vettä”.

Iguazú-joen alajuoksulla asuvat Guaraní-intiaanit olivat ensimmäisiä, jotka asuttivat aluetta. Heidän uskomustensa mukaan metsä, jossa vesiputoukset sijaitsevat, oli pyhä paikka, jossa myyttinen jumala syntyi. Intiaanit uskoivat myös, että jumala loi putoukset suojelemaan aluetta pahalta hengeltä.

Ensimmäiset eurooppalaiset löysivät Iguazú-vesiputoukset 1500-luvulla, kun espanjalainen tutkimusmatkailija Álvar Núñez Cabeza de Vaca saapui alueelle. Myöhemmin alueen sijainti kasattiin Brasilian ja Argentiinan rajalle, mutta se on säilynyt suhteellisen eristyksissä pitkään.

Vuonna 1984 Iguazú-vesiputoukset lisättiin UNESCOn maailmanperintöluetteloon. Nykyään ne houkuttelevat vierailijoita ympäri maailmaa ja ovat tärkeä turistinähtävyys Argentiinassa. Vesiputouksien alueella on myös kansallispuisto, joka on perustettu vuonna 1934 ja suojaa alueen monipuolista ekosysteemiä.

Matkustaminen

Iguazún vesiputouksille matkustaminen on verrattain helppoa, sillä lähin kaupunki Puerto Iguazú sijaitsee vain muutaman kilometrin päässä putouksilta. Kaupunki on hyvin varusteltu matkailijoille ja tarjoaa monia hotelleja, ravintoloita ja matkatoimistoja.

Suurin osa matkailijoista saapuu Puerto Iguazúun lentäen, joko Buenos Airesista tai Sao Paulosta. Lentokentältä on lyhyt matka kaupunkiin, ja sieltä voi jatkaa bussilla tai taksilla Iguazún vesiputouksille. Juna on myös mahdollinen vaihtoehto matkustaa alueelle, ja junamatka tarjoaa upeat näkymät ympäröivään maisemaan.

Iguazún vesiputoukset voidaan nähdä sekä Argentiinan että Brasilian puolelta. Argentiinan puolella on enemmän näköalatasanteita ja kävelyreittejä, jotka vievät vierailijat lähemmäksi putouksia. Brasilian puolella on sen sijaan laaja näköalatasanne, josta voi ihailla putouksia kokonaisuudessaan.

Nähtävyydet

Iguazún vesiputoukset ovat ehdottomasti vierailun arvoinen nähtävyys. Ne koostuvat noin 275 erillisestä putouksesta, jotka ulottuvat yli 2,7 kilometrin alueelle. Suurimpiin putouksiin kuuluu myös kuuluisa ”Hämmästyttävä kurupi”.

Koko alue on kuin viidakko, jossa kasvaa upeita trooppisia kasveja ja eläimistöä. Alue on koti monille eläinlajeille, kuten jaguaareille, ystävällisille coatilejusille ja erilaisille linnuille. Alueen linnusto on erityisen runsas, ja siellä voi nähdä muun muassa toekanoita, tukaaneja ja erilaisia kolibri-artteja.

Vierailijat voivat tutustua Iguazún vesiputouksiin kävelemällä erilaisia reittejä, jotka tarjoavat upeat näkymät putouksiin. Alueella on myös mahdollista tehdä veneretkiä, joiden avulla voi päästä lähemmäs putouksia ja kokea niiden voiman ja kauneuden.

Iguazún vesiputoukset ovat unohtumaton kokemus, joka ei jätä ketään kylmäksi. Niiden valtava koko ja luonnonkauneus saavat vierailijat tuntemaan nöyryyttä ja kunnioitusta luontoa kohtaan. Se on ehdottomasti yksi niistä paikoista, jotka jokaisen matkailijan tulisi kokea ainakin kerran elämässään.

Luonto

Iguazún vesiputoukset sijaitsevat Argentiinassa, Misionesin maakunnassa lähellä Brasilian rajaa. Tämä upea luonnonnähtävyys houkuttelee vuosittain tuhansia kävijöitä ympäri maailman. Iguazún vesiputoukset koostuvat yli 270 eri putouksesta, joista suurin on yli 80 metriä korkea. Nämä putoukset muodostavat noin kahdeksan kilometrin mittaisen vesiputousjärjestelmän, joka tarjoaa upeat maisemat ja unohtumattoman luontokokemuksen.

Iguazún putousten ympäröimä alue on myös luonnon monimuotoisuuden kannalta äärimmäisen tärkeä. Alueelle on perustettu Iguazún kansallispuisto, joka on Unescon maailmanperintökohde. Kansallispuistossa voi ihailla upeaa sademetsää, joka on täynnä eläimistöä ja kasvillisuutta. Alueen sademetsät tarjoavat suojaa monille uhanalaisille lajeille, ja siellä voi nähdä esimerkiksi jaguaareja, toekanoita, tapireita ja monia muita eksoottisia eläimiä.

Eläimistö

Iguazún vesiputoukset ja niitä ympäröivä alue ovat kuin paratiisi monille eläinlajeille. Kansallispuistossa elää yli 200 erilaista lintulajia sekä lukuisia kädellisiä, matelijoita ja hyönteisiä. Erityisen tunnettuja eläimiä Iguazún alueella ovat coatis-nisäkkäät, jotka ovat sukua pesukarhuille. Coatisit tunnetaan uteliaista ja rohkeista luonteistaan, ja niitä voi nähdä liikuskelemassa putousten läheisyydessä etsimässä ruokaa.

Toinen merkittävä eläinlaji Iguazún alueella on toekana, joka on suuri trooppisilla alueilla elävä lintulaji. Tämä värikäs lintu on helppo tunnistaa pitkän nokkansa ja kirkkaan värityksensä perusteella. Toekanoilla on tärkeä rooli alueen ekosysteemissä, ja niiden esiintyminen kertoo alueen hyvästä terveydestä.

Suosittuja aktiviteetteja

Iguazún vesiputouksien alue tarjoaa vierailijoilleen lukuisia aktiviteetteja, joilla voi kokea alueen upeuden lähietäisyydeltä. Yksi suosituimmista aktiviteeteista on vesiputouksille tehtävä veneretki. Vene vie kävijät aivan putousten alle, ja tämä lähikontakti veden voiman kanssa on unohtumaton kokemus.

Toinen suosittu aktiviteetti on Iguazún kansallispuistossa tehtävät kävelyretket. Puistossa on useita hyvin merkittyjä polkuja, jotka vievät vierailijat läpi upeiden maisemien ja antavat mahdollisuuden tutustua alueen kasvistoon ja eläimistöön. Puiston kävelyreitit tarjoavat myös upeita näkymiä vesiputouksille eri näkökulmista.

Lisäksi alueella on mahdollisuus tehdä lintujen tarkkailua, koska alue on tunnettu lajien monimuotoisuudestaan. Monet matkailijat tulevat Iguazúun juuri lintubongauksen vuoksi ja saavatkin kokea unohtumattomia hetkiä, kun pääsevät näkemään harvinaisia tai eksoottisia lintuja.

Iguazún vesiputoukset tarjoavat upean luontokokemuksen kaikille vierailijoilleen. Alueen monimuotoisuus ja upeat maisemat tekevät siitä täydellisen paikan luontomatkailuun ja seikkailuun. Iguazún putouksien vieressä on myös mahdollista yöpyä hotelleissa, joten vierailualueelle voi varata useammankin päivän aikaa. Iguazún vesiputoukset tarjoavat unohtumattoman matkan Argentiinan luonnon ihmeisiin.