Bangladesh

Yleistä

Bangladesh on Etelä-Aasiassa sijaitseva maa, joka rajautuu Intiaan ja Myanmariin. Se on yksi maailman tiheimmin asutetuista maista ja samalla yksi köyhimmistä. Bangladeshin pääkaupunki on Dhaka, joka on myös maan suurin kaupunki. Bangladeshilla on pitkä rannikkoalue, ja se tunnetaan myös Ganges- ja Brahmaputra-jokien deltasuusta.

Bangladeshissa on monipuolinen luonto ja ekosysteemit. Maassa sijaitsee useita kansallispuistoja ja luonnonsuojelualueita, joissa voi ihailla upeaa luontoa ja harvinaisia eläinlajeja. Maa on myös kuuluisa Sundarbanin mangrovemetsästään, joka on maailman suurin mangrovemetsä ja Unescon maailmanperintökohde. Bengalinlahti tarjoaa upeat mahdollisuudet harrastaa vesiurheilua, kuten purjelautailua ja sukellusta.

Bangladeshilla on värikäs ja monimuotoinen kulttuuri. Maassa puhutaan bengalin kieltä, ja islamilainen kulttuuri on vahvasti läsnä. Bangladeshilaiset ovat tunnettuja vieraanvaraisuudestaan ja ystävällisyydestään. Maassa on myös rikas musiikkiperinne, ja bengalilainen kansantanssi on suosittu harrastus.

Kuvaus

Bangladesh on kiehtova matkakohde, joka tarjoaa vierailijoilleen monipuolisia kokemuksia. Maan luonto on upea ja eksoottinen, ja Sundarbanin mangrovemetsä on ehdoton nähtävyys kaikille luonnonystäville. Maa tarjoaa myös upeat mahdollisuudet seikkailu- ja vesiurheilulajeihin Bengalinlahden rannoilla.

Kulttuurin ja historian ystäville Bangladesh tarjoaa ikivanhaa arkeologiaa ja arvokasta kulttuuriperintöä. Pohjois-Bangladeshissa sijaitsee Paharpurin buddhalainen luostarikompleksi, joka on Unescon maailmanperintökohde. Dhakassa voi tutustua maan pääkaupungin historiaan ja vierailla upeissa moskeijoissa ja temppeleissä.

Bangladeshissa kannattaa tutustua myös paikalliseen elämänmenoon. Paikallisilla markkinoilla voi tehdä edullisia ostoksia ja maistella bengalilaista ruokaa. On myös mielenkiintoista tutustua maan maatalouteen ja nähdä, miten riisiä viljellään ja kalastetaan Bengalinlahdesta.

Historia

Bangladeshin historia ulottuu tuhansia vuosia taaksepäin, ja maa on ollut tiheästi asuttu alue antiikin ajoista lähtien. Alueella on ollut monia valtakuntia ja imperiumeja, kuten Magadhan valtakunta, Pala-dynastia ja Songa-dynastia.

Islam tuli alueelle 700-luvulla, ja islamilainen vaikutus on ollut vahva siitä lähtien. Alueet nykyisen Bangladeshin alueella olivat osa Mughal-imperiumia 1500- ja 1600-luvuilla, ja myöhemmin brittiläisen Intian osa. Bangladeshista tuli osa Intian niemimaata vuonna 1947, kun Intia jaettiin Intian ja Pakistanin välillä. Vuonna 1971 Bangladesh itsenäistyi Pakistanista verisen sodan jälkeen.

Bangladeshin historia on monimutkainen ja täynnä poliittisia levottomuuksia, sotia ja konflikteja naapurimaiden kanssa. Maassa on myös ollut luonnonkatastrofeja, kuten rankkasateet, tulvat ja syklonit, jotka ovat aiheuttaneet suuria tuhoja ja inhimillisiä kärsimyksiä.

Liikkuminen

Bangladeshissa on monipuoliset ja hyvin toimivat liikenneyhteydet. Suurimmissa kaupungeissa, kuten Dhakassa, on hyvin kehittynyt julkinen liikenne, johon kuuluvat bussit, raitiovaunut ja lautat. Takseja ja tuk-tukeja on myös runsaasti tarjolla. Maaseudulla liikkuminen voi olla haastavampaa, mutta paikalliset minibussit ja veneet kuljettavat matkustajia eri kohteisiin.

Bangladeshissa voi myös matkustaa junalla. Maan rautatieverkosto on melko laajasti kehittynyt, ja junat tarjoavat mukavaa ja edullista matkustamista eri kohteiden välillä. Pidemmille matkoille kannattaa harkita lentämistä, sillä maassa on useita kansainvälisiä lentokenttiä ja lentoyhteyksiä eri puolille maailmaa.

Matkustaessa Bangladeshissa kannattaa olla varovainen liikenteessä, sillä liikenne voi olla kaoottista ja olosuhteet huonot erityisesti maaseudulla. Myös varkaudet ja turistien hyökkäykset ovat mahdollisia. On tärkeää pitää huolta omasta turvallisuudestaan ja välttää matkustamista pimeän aikaan.

Ruoka ja juoma

Bangladeshilainen ruoka on maukasta ja mausteista. Maan ruokakulttuuriin kuuluu paljon riisiä, kalaa ja mausteita. Suosittuja ruokalajeja ovat esimerkiksi biryani, joka on maustettu riisi- ja liharuoka, sekä curryt, jotka valmistetaan yleensä lampaasta, naudasta tai kanasta.

Bangladeshissa on myös runsaasti kasvisruokia, joita tarjoillaan esimerkiksi dhalin eli linssikeiton kera. Maassa on myös monia erilaisia leipiä ja jälkiruokia, kuten rasgulla, joka on makea maitopallomainen herkku.

Bangladeshilaiset juovat yleisimmin teetä. Chaa, eli makea ja mausteinen musta tee, on suosittu juoma, jota tarjoillaan usein vieraille. Myös lassi, joka on maustettu jogurttijuoma, on suosittu välipala.

Bangladeshissa on myös saatavilla erilaisia virvokejuomia ja alkoholia, mutta alkoholia ei ole aina helppo saada, varsinkin maaseudulla. On suositeltavaa noudattaa paikallisia tapoja ja uskonnollisia sääntöjä juomisen suhteen.

Lasten kanssa matkustaminen

Bangladesh voi olla mielenkiintoinen matkakohde myös lasten kanssa matkustettaessa. Maassa on monia aktiviteetteja ja nähtävyyksiä, jotka sopivat koko perheelle. Sundarbanin mangrovemetsässä voi tutustua eksoottiseen eläimistöön ja tehdä veneretkiä kanavilla. Bengalinlahden hiekkarannoilla voi nauttia aurinkoisista päivistä ja harrastaa erilaisia vesiurheilulajeja.

Maaseudulla voi tutustua maanviljelyyn ja kalastukseen, ja lapset voivat oppia uusia taitoja paikallisten ihmisten kanssa. Bengalinlahti tarjoaa myös upeat mahdollisuudet tutustua meren elämään ja snorklata tai sukeltaa.

On kuitenkin tärkeää huomioida, että Bangladeshissa voi olla haastavaa matkustaa lasten kanssa. Infrastruktuuri ja palvelut eivät ehkä ole samalla tasolla kuin länsimaissa, ja hygieniasta kannattaa huolehtia erityisen tarkasti. On myös hyvä varautua terveysriskeihin, kuten ripuliin ja hyönteisten puremiin, ja olla valmiina tarpeellisilla rokotuksilla.

Hintataso

Bangladeshissa hintataso on yleisesti ottaen hyvin edullinen. Majoituksen, ruuan, julkisen liikenteen ja ostoksien hinnat ovat huomattavasti halvempia kuin länsimaissa. Esimerkiksi edullisissa ravintoloissa voi syödä täyttävän aterian alle eurolla, ja hotelliyön voi saada alle kymmenellä eurolla.

Liikkuminen Bangladeshissa on myös edullista. Julkinen liikenne on halpaa, ja paikallisbusseilla ja junilla matkustaminen maksaa vain muutamia kymppejä. Myös tuk-tukit ja taksi ovat edullisia vaihtoehtoja kaupunkien sisällä liikkumiseen.

Hintatasoon kannattaa kuitenkin varautua vaihtelua matkustamisessa. Maaseudulla palvelut voivat olla niukempia ja hinnat voivat olla edullisempia kuin kaupungeissa. Turistikohteissa hinnat voivat myös olla korkeampia kuin paikallisissa ravintoloissa ja hotelleissa.

Bangladesh Usein Kysyttyjä Kysymyksiä (UKK)
Matkakohteen Bangladesh UKK

Kysymys Vastaus
1. Mikä on Bangladeshin pääkaupunki? Dhaka
2. Mikä on Bangladeshin virallinen kieli? Bengali
3. Mikä on Bangladeshin valuutta? Taka
4. Mikä on Bangladeshin väkiluku? Noin 163 miljoonaa
5. Mikä on Bangladeshin uskontojen enemmistö? Islaminuskoiset
6. Onko Bangladesh turvallinen matkakohde? Matkailijoiden tulee olla varovaisia turvallisuusriskien takia, erityisesti suurissa kaupungeissa ja rajoilla.
7. Milloin on paras aika vierailla Bangladeshissa? Parasta aikaa vierailla on talvi-lokakuusta helmikuuhun, jolloin sää on viileämpi ja kuivempi.
8. Tarvitseeko suomalaiset viisumin matkustaessaan Bangladeshissa? Kyllä, suomalaiset tarvitsevat viisumin matkustaessaan Bangladeshissa.
9. Onko Bangladeshissa turvallista juoda kraanavettä? Ei, kraanavesi ei ole juomakelpoista. Suositeltavaa on juoda pullovettä.
10. Mitä vaatteita tulisi pakata mukaan Bangladeshin matkalle? On suositeltavaa pukeutua siveellisesti ja peittää olkapäät ja polvet erityisesti kulttuurillisesti arvokkaissa paikoissa. Kevyet vaatteet ovat suositeltavia trooppisessa ilmastossa.
11. Mitkä ovat Bangladeshin tunnetuimmat nähtävyydet? Muun muassa Sundarbansin mangrovemetsät, Cox’s Bazarin ranta, Lalbagh Fort, Jatiyo Sangshadin muistopuisto ja Shait Gombujin moskeija ovat suosittuja nähtävyyksiä.
12. Mitä kannattaa ostaa matkamuistoksi Bangladeshista? Matkamuistoiksi voi ostaa muun muassa tekstiilejä, koruja, keramiikkaa ja paikallisia käsitöitä.
13. Onko Bangladeshissa hyviä ostosmahdollisuuksia? Kyllä, Bangladeshissa on hyviä ostosmahdollisuuksia erityisesti tekstiilien ja paikallisten käsitöiden suhteen.
14. Mitä paikallista ruokaa Bangladeshissa kannattaa maistaa? Kannattaa maistaa esimerkiksi biryani, teelajiketta, samosaa ja kormaa.
15. Mikä on Bangladeshin kansalliseläin? Bengalintiikeri
16. Onko Bangladeshissa hyviä mahdollisuuksia luontomatkailuun? Kyllä, Bangladeshissa on monia luonnonkauniita alueita, kuten Sundarbansin mangrovemetsät ja Cox’s Bazarin ranta, jotka tarjoavat hyviä mahdollisuuksia luontomatkailuun.
17. Kuinka kauan matka Bangladeshista kestää Suomeen? Riippuu lentoreitistä, mutta noin 10-16 tuntia lentokoneella.
18. Tarvitaanko Bangladeshissa rokotuksia matkustettaessa? Kannattaa tarkistaa ajantasaiset rokotussuositukset omasta terveyskeskuksesta tai matkailuklinikalta. Joitakin rokotuksia suositellaan yleisesti matkustettaessa Bangladeshiin, kuten hepatiitti A ja B sekä lavantauti.
19. Mitä kieltä paikalliset yleisesti puhuvat? Bengalia
20. Miten saan yhteyttä Suomen suurlähetystöön Bangladeshissa hätätilanteessa? Suomen suurlähetystön hätänumero Bangladeshissa on +880 2 882 3636.