Multnomah Falls

Multnomah Falls on yksi Portlandin tunnetuimmista ja suosituimmista nähtävyyksistä. Se on upea kuohuva vesiputous, joka sijaitsee Columbia-joen rotkossa noin 30 kilometriä itään Portlandin keskustasta. Multnomah Falls on myös yksi Oregonin osavaltion symboli ja se houkuttelee vuosittain miljoonia kävijöitä ihailemaan sen kauneutta.

Historia ja tausta:
Multnomah Fallsin historia ulottuu kauas menneisyyteen. Putouksen nimi ”Multnomah” juontaa juurensa intiaaniheimon nimestä, joka asui alueella ennen eurooppalaisten saapumista. Jo alkuperäisväestö arvosti putousta sen kauneuden ja pyhyyden takia. He pitivät sitä pyhänä paikkana ja siitä tuli merkittävä kulttuurikohde heille.

Ensimmäiset eurooppalaiset tutkijat dokumentoivat Multnomah Fallsin vuonna 1844. Siitä tuli suosittu matkailukohde aikakauden edustajille, jotka etsivät uusia nähtävyyksiä ja luonnonkauneutta. Vuonna 1915 rakennettiin näköalatasanne ja kävelytie, jonka avulla kävijät pääsevät lähelle putousta. Tämän ansiosta Multnomah Fallsista tuli entistä helpommin saavutettava kohde.

Sijainti ja ympäristö:
Multnomah Falls sijaitsee Columbia-joen rotkossa, joka on yksi Pohjois-Amerikan suurimmista rotkoista. Putous on osa osavaltion suojeluskuntaa ja siitä pidetään hyvää huolta sen säilymisen ja turvallisuuden takia. Putous koostuu kahdesta osasta: ylempi putous on korkeampi ja matkailijoille näkyvämpi, kun taas alemmassa putouksessa on myös pienempiä virtauksia ja vesialtaita.

Multnomah Fallsin ympäristö on hyvin vehreä ja koko rotkoalue on täynnä upeaa luontoa. Siellä kasvaa erilaisia puita ja kasveja, ja rotkon kalliot ovat kodiksi monille eläimille. Rotkoalueella on myös monia erilaisia vaellusreittejä ja ulkoilumahdollisuuksia, joten paikka on ihanteellinen luonnossa liikkumisesta kiinnostuneille matkailijoille.

Luonnontieteelliset ominaisuudet:
Multnomah Falls on yksi Yhdysvaltojen korkeimmista putouksista, ja sen kokonaiskorkeus on 189 metriä. Ylempi putous on korkeudeltaan noin 165 metriä ja alemman putouksen korkeus on noin 20 metriä. Putous muodostuu vulkaanisesta kivestä ja se koostuu pääasiassa tasaisista kivistä, joita vesi on huuhtonut vuosisatojen ajan.

Putouksen vesi saa alkunsa lähellä sijaitsevasta Larch Mountainista, josta se valuu alas rotkoon. Vesi on peräisin lumen sulamisesta ja sateista, jotka ovat yleisiä alueella ympäri vuoden. Multnomah Fallsin vedet ovat kylmiä ja raikkaita, ja niiden voima ja ääni tarjoavat upean elämyksen kävijöille.

Multnomah Falls on ehdottomasti vierailun arvoinen kohde Portlandissa. Sen upea kauneus ja kiehtova historia tekevät siitä ainutlaatuisen matkailukohteen. Riippumatta siitä, vierailetko kauniiden maisemien takia tai haluatko tutkia alueen luonnon monimuotoisuutta, Multnomah Falls tarjoaa unohtumattoman kokemuksen luonnosta ja sen kauneudesta.

Näköalapaikat ja polut

Portlandin alueella sijaitsee lukuisia upeita näköalapaikkoja ja vaelluspolkuja, mutta yksi kaikkein vaikuttavimmista kohteista on ehdottomasti Multnomah Falls. Multnomah Falls on yksi Yhdysvaltain korkeimmista jatkuvista vesiputouksista, ja se tarjoaa upeita maisemia ja vaellusmahdollisuuksia kävijöilleen.

Multnomah Falls sijaitsee noin 30 minuutin ajomatkan päässä Portlandista itään Columbia River Gorgen kansallispuistossa. Putouksen kokonaiskorkeus on 189 metriä, ja se koostuu kahdesta osasta. Ylemmän osan korkeus on noin 165 metriä ja alemman osan noin 21 metriä. Putous on näkyvissä useasta eri näköalapaikasta, joista yksi on suoraan parkkipaikan vieressä.

Multnomah Fallsin alueella on myös useita vaelluspolkuja, jotka tarjoavat erilaisia ​​näköaloja ja vaikeusasteita. Suosituin reitti on 2,4 kilometriä pitkä Multnomah Falls Loop Trail, joka kulkee putouksen lähellä ja tarjoaa upeita näkymiä. Toinen vaihtoehto on 4,2 kilometrin Bridal Veil Falls Loop Trail, joka vie kävijät Multnomah Fallsin lisäksi myös muiden vesiputousten luo.

Vesi- ja vesistötoiminta

Multnomah Fallsin alueella on myös mahdollisuus osallistua erilaisiin vesi- ja vesistötoimintoihin. Columbia-joella voi esimerkiksi harrastaa melontaa tai koskenlaskua, ja alueella on useita yrityksiä, jotka tarjoavat vuokrauspalveluita ja opastettuja retkiä.

Myös Multnomah Fallsissa itsessään on mahdollista kokea vesitoimintaa. Kesäisin osa putouksesta muuttuu puroksi, joka tarjoaa virkistävän paikan uida ja kahlata. On kuitenkin tärkeää noudattaa varovaisuutta ja varmistaa, että veden turvallisuusluokitus on sopiva ennen kuin sukeltaa tai ui Multnomah Fallsissa.

Lähistön aktiviteetit

Multnomah Fallsin lähistöllä on myös muita mielenkiintoisia aktiviteetteja ja nähtävyyksiä. Columbia River Gorgen kansallispuistossa on useita muita upeita vesiputouksia ja patikointireittejä, joten alueella voi viettää useita päiviä tutkien eri kohteita.

Lisäksi alueen ympärillä on useita viinitiloja ja viinitarhoja, joissa voi maistella paikallisia viinejä ja nauttia kauniista maaseutumaisemista. Joillakin tiloilla on myös ravintoloita ja piknik-alueita, joten päiväretken voi viettää viinitastingin ja piknikin parissa.

Portlandin kaupunki on myös lähellä, joten siellä on paljon tekemistä ja nähtävää. Kaupungin keskustassa on vilkas ruokakojujen ja ravintoloiden alue, jossa voi maistella paikallisia herkkuja. Lisäksi kaupungin museot, taidegalleriat ja puistot tarjoavat lukuisia aktiviteetteja ja nähtävyyksiä kävijöille.

Kaiken kaikkiaan Multnomah Fallsin alue tarjoaa upeita näköaloja, aktiviteetteja ja luontokokemuksia kävijöilleen. Se on ehdottomasti yksi Portlandin nähtävyyksistä, joka kannattaa sisällyttää matkareittiin.

Puisto- ja piknikalueet

Portlandissa sijaitseva Multnomah Falls on yksi alueen suosituimmista nähtävyyksistä. Tämä upea vesiputous kohoaa jopa 189 metrin korkeuteen ja tarjoaa upean näkymän ympäröivään luontoon. Mutta pelkän vesiputouksen ihailemisen lisäksi alueella on myös paljon muuta nähtävää ja koettavaa.

Multnomah Fallsin ympäristössä on useita puisto- ja piknikalueita, jotka tarjoavat loistavan mahdollisuuden rentoutua ja nauttia kauniista maisemista. Esimerkiksi Benson Picnic Area sijaitsee aivan vesiputouksen vieressä ja tarjoaa pöytiä ja penkkejä, joilla voi nauttia eväitä samalla kun ihailee vesiputousta. Lisäksi alueella on myös grillausalue, jossa voi valmistaa herkullisia aterioita.

Toinen suosittu puistoalue Multnomah Fallsin lähellä on Wahkeena Falls Picnic Area. Täälläkin on tarjolla pöytiä ja penkkejä, joissa voi levähtää ja nauttia luonnosta. Lisäksi alueelta löytyy kävelyreittejä, joita pitkin voi tutustua lähiseudun kauniiseen luontoon. Jokaiselle alueelle pääsee kätevästi parkkipaikalta, joten ne ovat erinomaisia paikkoja viettää päiväretki perheen tai ystävien kanssa.

Pysäköinti ja liikkuminen

Multnomah Fallsilla käy vuosittain suuri määrä vierailijoita, joten pysäköinti voi olla haasteellista erityisesti ruuhka-aikoina. Onneksi alueella on useita pysäköintialueita, joista löytyy tilaa jopa vilkkaimpina päivinä. Lähin pysäköintialue Multnomah Falls Lodge sijaitsee itse vesiputouksen vieressä, joten se on kätevin vaihtoehto, jos haluaa päästä nopeasti putouksen luokse.

Jos etsii ilmaista pysäköintiä, lähiseudulla on myös muutamia vaihtoehtoja. Esimerkiksi Bridal Veil Fallsin lähellä sijaitseva Bell’s Viewpoint tarjoaa ilmaisia pysäköintipaikkoja, ja sieltä on helppo jatkaa matkaa Multnomah Fallsille kävellen tai pyörällä. Kannattaa kuitenkin huomioida, että ilmainen pysäköinti voi olla rajallista, joten varaa tarvittaessa aikaa etsiä pysäköintipaikka ja varaudu mahdolliseen kävelymatkaan nähtävyydelle.

Multnomah Falls on suosittu käyntikohde myös retkibussien ja kierrosten pysähdyspaikkana. Monet matkanjärjestäjät tarjoavat kuljetuksia Portlandin keskustasta vesiputoukselle, joten tämä voi olla hyvä vaihtoehto varsinkin, jos ei halua tai voi ajaa itse. Retkibussilla matkustaessa ei tarvitse huolehtia pysäköinnistä ja voi keskittyä täysin maisemista nauttimiseen.

Vierailijoiden vinkit ja suositukset

Monet vierailijat suosittelevat varaamaan aikaa Multnomah Fallsin alueelle, sillä siellä on paljon muutakin nähtävää kuin pelkkä vesiputous. Esimerkiksi Multnomah Fall Lodge tarjoaa ravintolan ja lahjatavarakaupan, josta voi ostaa matkamuistoja. Lisäksi sieltä voi ostaa virvokkeita ja pikkupurtavaa, jos haluaa nauttia eväät vesiputouksen äärellä.

Suositeltavaa on myös tutustua lähiseudun kävelyreitteihin ja patikointipoluihin, joista voi löytää muita upeita vesiputouksia ja kauniita näköalapaikkoja. Esimerkiksi Wahkeena Falls Trail kulkee useiden vesiputousten ohitse ja tarjoaa upeita maisemia koko matkan ajan. Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, että patikointireitin varrella voi olla jyrkkiä nousuja ja polku voi olla haastava sään ja lumen sulamisen jälkeen.

Lopuksi, vierailijoiden on hyvä muistaa, että Multnomah Falls sijaitsee Columbian rotkon kansallisessa virkistysalueessa, joten alueella noudatetaan tiettyjä sääntöjä ja määräyksiä. Esimerkiksi roskia ei saa jättää jälkeensä, ja alueella liikkuessa kannattaa pysyä merkityillä poluilla ja pitää huolta luonnosta. Näiden ohjeiden noudattaminen auttaa pitämään alueen kauniina ja säilyttämään sen arvokkaan luontomaiseman myös tuleville sukupolville.