Pakistan

Yleistä

Pakistan on Etelä-Aasian valtio, joka sijaitsee Arabianmeren rannikolla. Se on yksi maailman väkirikkaimmista maista ja sen pääkaupunki on Islamabad. Pakistanin naapurimaat ovat Intia, Afganistan, Iran ja Kiina. Maa tarjoaa monipuolisia matkailuelämyksiä, kuten upeita vuoristomaisemia, historiallisia kaupunkeja ja kulttuurikohteita.

Pakistanin ilmasto vaihtelee alueittain. Maan pohjoisosissa on vuoristoista ja viileämpää, kun taas etelässä vallitsee trooppinen ilmasto. Parhaat matkustusajankohdat vaihtelevat alueittain, mutta yleisesti ottaen paras aika matkustaa on talvikuukausina marraskuusta helmikuuhun. Kesällä lämpötilat voivat nousta hyvin korkeiksi, joten se kannattaa ottaa huomioon matkasuunnitelmia tehdessä.

Kuvaus

Pakistanin matkakohteista suosituin ja tunnetuin on Pohjois-Pakistanin alue, jossa sijaitsee maailmankuulu Karakoram-vuoristo. Vuoret tarjoavat upeat maisemat ja mahdollisuuden vaelluksille ja retkeilylle. Suosittuja kohteita Karakoramissa ovat esimerkiksi Gilgit, Hunza-laakso ja K2-vuori, joka on maailman toiseksi korkein vuori.

Pakistanista löytyy myös useita historiallisia kaupunkeja, kuten Lahore, joka on Punjabin provinssin pääkaupunki. Lahore on tunnettu upeista moskeijoistaan, linnoituksestaan ja Basaareistaan. Peshawar on toinen historiallinen kaupunki, joka tunnetaan vilkkaasta kauppahallistaan ja antiikin arkeologisista kohteistaan. Islamabad, maan pääkaupunki, tarjoaa modernimpia nähtävyyksiä ja shoppailumahdollisuuksia.

Pakistanilainen kulttuuri on rikas ja monimuotoinen. Maassa asuu monia etnisiä ryhmiä ja uskontoja, joista eniten edustettuna on islaminusko. Pakistanissa voi kokea perinteistä musiikkia ja tanssia, kuten qawwalia ja bhangraa. Ruokakulttuuri on myös tärkeä osa pakistanilaista kulttuuria, ja maasta löytyy lukuisia herkullisia paikallisia ruokia ja juomia.

Historia

Pakistanin alueella on historiansa aikana ollut useita valtakuntia ja hallitsijoita. Alueelle on jäänyt jälkiä muun muassa intialaisesta, persialaisesta ja brittiläisestä vaikutuksesta. Pakistan itsenäistyi osana Intiaa vuonna 1947, kun Brittiläinen Intian valtakunta jaettiin kahtia hindujen ja muslimien välillä.

Pakistanin historia on ollut vaiherikas itsenäistymisen jälkeen. Maa on kokenut useita sotia ja poliittisia levottomuuksia. Pakistanin ja Intian välinen jännitteinen suhde on vaikuttanut maan sisäiseen tilanteeseen ja ulkopolitiikkaan. Sekä Intian että Pakistanin välillä on ollut myös kiistoja erillisalueista, kuten Jammu ja Kashmir.

Pakistan on nykyään islamilainen tasavalta, jossa on parlamentaarinen demokratia ja presidentin virka. Vaikka maa on kamppaillut monien haasteiden kanssa, se on myös ollut tärkeä poliittinen ja taloudellinen toimija alueella. Pakistanin historia onkin moninainen ja mielenkiintoinen osa matkailuelämystä maassa vieraillessa.

Liikkuminen

Pakistanissa liikkuminen voi olla haastavaa, mutta samalla antoisaa. Maan sisäinen lentoliikenne on laajaa, ja lentäminen on kätevä tapa matkustaa suurien etäisyyksien välillä. Suurimmat kaupungit, kuten Islamabad, Lahore ja Karachi, ovat hyvin saavutettavissa lentäen.

Jos haluaa kokea enemmän paikallista tunnelmaa, matkustaminen junalla voi olla hyvä vaihtoehto. Pakistanin rautatieverkosto on kattava ja junalla matkustaessa voi nauttia upeista maisemista. Lipun voi ostaa paikan päältä asemalta tai etukäteen verkkosivuilta.

Julkinen liikenne Pakistanissa on julkisilla bussilla matkustamista tai taksilla liikkumista. Julkiset bussit voivat olla melko tukkoisia ja epämukavia, mutta ne tarjoavat edullisen tavan matkustaa lyhyitä etäisyyksiä. Jos matkaa pidempi etäisyys, taksilla matkustaminen voi olla parempi vaihtoehto. On suositeltavaa neuvotella hinta etukäteen ja varmistaa, että taksimittari on päällä.

Ruoka ja juoma

Pakistanilainen ruoka on runsasta, mausteista ja herkullista. Maassa nautitaan paljon lihaa, kuten naudan-, lampaan- ja kananlihaa. Suosittuja ruokia ovat esimerkiksi biryani, joka on mausteinen riisiruoka lihan ja vihannesten kera, sekä kebabit, jotka ovat mausteisia lihapullia tai vartaita. Lisäksi Pakistanista löytyy erilaisia curryja, papuja, leipiä ja keittoja.

Pakistanilaiset rakastavat myös makeita herkkuja, kuten gulab jamunia, makeita marenkeja ja jäätelöä. Paikalliset juomat, kuten chaitee (maustettu tee) ja nimbu pani (sitruunalimonadi), ovat myös suosittuja.

Ruokaa tarjotaan usein yhteisiltä tarjottimilta, josta kaikki syövät omalle lautaselleen. Kädet ovat hyväksytty ruokailuväline ja usein ruokaa syödäänkin ilman aterimia. Maassa kannattaa nauttia paikallisista markkinoista ja ravintoloista, joissa pääsee maistamaan aitoa pakistanilaista ruokaa ja tutustumaan paikalliseen ruokakulttuuriin.

Lasten kanssa matkustaminen

Pakistan on monin tavoin mielenkiintoinen ja jännittävä matkakohde myös lasten kanssa. Maassa on paljon nähtävää ja koettavaa, kuten historiallisia nähtävyyksiä, kansallispuistoja ja upeita vuoristomaisemia. On kuitenkin tärkeää suunnitella matka huolellisesti ja varmistaa lasten turvallisuus ja hyvinvointi.

Ennen matkaa on hyvä tutustua maan terveys- ja turvallisuustilanteeseen sekä matkustustiedotteisiin. Lapsille kannattaa varata mukaan tarpeeksi mukavaa ja säänmukaista vaatetusta sekä riittävästi juotavaa ja välipaloja. On myös tärkeää muistaa ottaa mukaan riittävästi aurinkorasvaa ja hyttyskarkotetta.

Pakistanilaiset ovat ystävällisiä ja vieraanvaraisia, ja lapset otetaan yleensä hyvin vastaan. On kuitenkin hyvä opettaa lapsille myös kulttuurin ja uskonnon kunnioittamista. Lasten kanssa matkustaessa kannattaa panostaa myös hyvään hygieniaan ja varmistaa, että lapsille annetaan vain turvallista ruokaa ja juomaa.

Hintataso

Pakistanin hintataso on yleisesti ottaen hyvin edullinen. Ruoka, majoitus ja julkiset liikennevälineet ovat usein halpoja verrattuna esimerkiksi länsimaihin. Paikalliset markkinat ja pienet putiikit tarjoavat myös edullisia ostosmahdollisuuksia, mutta hinnat kannattaa aina neuvotella ennen ostoa.

Pakistanissa on myös mahdollista löytää luksusta ja korkean tason palveluja, mutta niiden hintataso on yleensä edullisempi kuin esimerkiksi Pohjoismaissa tai Yhdysvalloissa. Suositut turistikohteet, kuten Pohjois-Pakistanin vuoristoseudut, voivat olla hieman kalliimpia majoituskustannuksiltaan, mutta yleisesti ottaen matkustaminen Pakistanissa on budjettimatkailijalle erittäin edullista.

Rahanvaihto onnistuu helposti pankeissa ja valuutanvaihtopisteissä. Yleisimmin käytetty valuutta Pakistanissa on Pakistaniin rupia (PKR). On hyvä varmistaa, että rahat ovat saatavilla käteisenä, sillä korttimaksaminen ei välttämättä ole kaikkialla mahdollista. On myös hyvä varautua siihen, että pienemmissä paikoissa saatetaan hyväksyä vain käteismaksuja.

Pakistan Usein Kysyttyjä Kysymyksiä (UKK)

Kysymys Vastaus
Mikä on Pakistanin pääkaupunki? Islamabad
Mitä kieltä Pakistanissa puhutaan? Urdu
Mitä uskontoa enemmistö Pakistanin väestöstä tunnustaa? Islam
Minkä valtion rajanaapuri Pakistanilla on pohjoisessa? Afganistan
Minkä meren rannalla Pakistan sijaitsee etelässä? Arabianmeri
Mitä Pakistanin valuuttaa käytetään? Paakistani rupia
Mitä vuorijonoa Pakistanissa sijaitsevat Karakoramin vuoret kuuluvat? Himalaja-vuoristoon
Missä Pakistanin kansallinen taidemuseo sijaitsee? Islamabadissa
Mitä Pakistanin kansalliseläin on? Markhor
Kuinka monta maailmanperintökohdetta Pakistanissa on? 6
Missä Pakistanin korkein vuori, K2, sijaitsee? Karakoramin vuoristossa
Mitä ruokaa Pakistanissa on tyypillistä syödä? Biryani
Mitä kuuluisaa rakennusta Pakistanissa voi vierailla? Lahoren linna
Mikä on Pakistanin kansallisurheilu? Hockey
Mitä Pakistanin suurinta kaupunkia kutsutaan myös nimellä ”City of Lights”? Karachi
Mitä suurinta uskonnollista juhlaa Pakistanin muslimit juhlivat? Eid al-Fitr
Mitä perinteisiä vaatteita Pakistanissa käytetään? Salwar kameez
Missä Pakistanin suurin moskeija sijaitsee? Islamabadissa
Mitä Pakistanin kansallinen kukka on? Jasmine
Minkä valtion entisenä pääministerinä Benazir Bhutto toimi? Pakistanin