New York

NEW YORK

New Yorkista puhuttaessa tarkoitetaan vain yleensä Manhattanin saarta, jossa asuu 1.5 miljoonaa ihmistä. New York Cityn alueella asuu noin 8 miljoonaa ihmistä, jotka ovat levittäytyneet Brooklynin, Bronxin, Queensin ja Staten Islandsin kaupunginosiin.

Jazz-muusikot ristivät New Yorkin 1920-luvulla isoksi omenaksi (The Big Apple), koska esiintyminen kaupungissa oli suurin ”hedelmä”, jonka urallaan saattoi napata. New York on maailman kaupunki, sillä ihmiset kaikkialta maailmasta ovat saapuneet tänne toteuttaakseen unelmaansa. Maahanmuutto leimaa kokonaisia kaupunginosia kuten italialaisten siirtolaisten asuttama Little Italy ja kiinalaisten siirtolaisten Chinatown. Useimmat turistit majoittuvat Manhattanille jolla suurin osa nähtävyyksistä sijaitsee.

Vaativankaan shoppailijan ei tarvitse poistua kauas Midtownista, sillä Seventh Avenueta kutsutaan Fashion Streetiksi eli muotikaduksi. Fifth Avenuella on kahdeksankerroksinen tavaratalo Saks Fifth Avenue (611 5th Avenue). Koko korttelin kokoinen tavaratalojätti Macy’s on luultavasti maailman suurin. Se sijaitsee osoitteessa Broadway/151West 34rd Street, Herald Square. Bloomingsdale’s tavaratalo tarjoaa huippumuotia osoitteessa 1000 3rd Avenue/East 59–60 th Street.

Matkailijalle New York on kallis, mutta tinkimällä hieman majoitustasosta ja syömällä etnisiä herkkuja selviytyy yllättävän pienellä budjetilla. Matkan ajankohta vaikuttaa myös kustannuksiin. Edullisimmillaan hinnat ovat tammi-helmikuussa.

Liikkuminen New Yorkissa

Manhattanilla liikkuu parhaiten jalkaisin. Katuverkosto on yksinkertainen, sillä pohjois-etelä suunnassa kulkevat Avenuet ja itä-länsisuunnassa kulkevat Streetit, joiden numerointi alkaa etelästä. Mitä suurempi kadun numero on, sitä pohjoisempana kyseinen katu sijaitsee. Viides Avenue (5th Avenue) jakaa Manhattanin itään (East) ja länteen (West). Manhattanilla kannattaa varoa taskuvarkaita. Vältä alueita joille rikollisuus keskittyy, kuten East Brooklyn, South Bronx ja Harlem. Bussien ja metrojen käyttö on helppoa, ja hinnat ovat kohtuulliset. Metro ja bussit kulkevat ympäri vuorokauden, tosin yöllä ja viikonloppuisin harvemmin.

Saapuminen New Yorkiin

Euroopasta tulevat koneet laskeutuvat John F.Kennedyn tai Newarkin lentokentälle. La Guardian lentokenttä on kotimaan yhteyksiä varten. John F. Kennedyn lentokenttä sijaitsee 24 kilometrin päässä keskustasta Manhattanin kaakkoispuolella. Lentokentältä Manhattanille pääsee parhaiten taksilla. Matka kestää noin 50 dollaria ja kestää vajaan tunnin. Terminaalista voi myös matkustaa Air Train-junalla (noin 5 dollaria) lähimmälle metroasemalle ja jatkaa sieltä keskustaan metrolla (noin 2 dollaria). Matkaan kuluu noin tunti. Newark Libertyn lentokenttä sijaitsee 26 kilometrin päässä Manhattanilta. Keskustaan pääsee taksilla tai junalla. Terminaalista voi matkustaa Air Trainilla Newark Liberty Train Stationille, josta jatketaan junalla New York Penn Stationille. Matka maksaa noin 14 dollaria ja kestää puoli tuntia. Terminaalin edestä lähtee myös busseja 15–30 minuutin välein keskustaan.

Vapaudenpatsas (Statue of Liberty)

Patsaan virallinen nimi on The Statue of Liberty Enlightnening the World eli vapaus valaisee maailmaa. Patsas tunnetaan New Yorkin symbolina ja se on ystävyyden tunnustamisen lahja Ranskalta. Ranska auttoi amerikkalaisia näiden vapaussodassa, jonka seurauksena Yhdysvallat irrottautui emämaansa Ison-Britannian otteesta ja antoi itsenäisyysjulistuksen vuonna 1776. Suurta naishahmoa esittävä patsas sijaitsee New Yorkin edustalla Liberty Islandin saarella. Naishahmo esittää roomalaista jumalatarta Libertasia, joka on vapauden ruumiillistuma.Patsaalla on kädessään soihtu ja lakitaulu, johon on kaiverrettu Yhdysvaltojen itsenäisyysjulistuksen päivämäärä 4.7.1776. Vapaudenpatsas aukesi yleisölle vuonna 1886. Siitä tuli symboli maahanmuutolle, kun yli 9 miljoonaa siirtolaista saapui Yhdysvaltoihin 1800-luvun loppupuolella. Patsas oli usein ensimmäinen asia, jonka siirtolaiset näkivät.

Vapaudenpatsaalle pääsee laivalla Lower Manhattaniltä Battery Parkista. Yksityiset veneet eivät saa ankkuroitua Liberty Islandille, joten ainoa keino päästä vierailulle on lautta. Vapaudenpatsaassa voi käydä joko jalustassa tai kruunussa. Näköalatasanteelle pääsee hissillä, mutta kruunuun täytyy kulkea portaita pitkin 154 askelmaa. Korkeutta vapaudenpatsaalla on 93 metriä.

Empire State Building

Empire State Building on 102-kerroksinen Art Deco-tyylinen pilvenpiirtäjä. Se on yksi New Yorkin tunnetuimmista maamerkeistä ja maailman kuuluisimmista pilvenpiirtäjistä. Empire State Building valmistui vuonna 1931 Manhattanin keskustaan 350 Fifth Avenue 33 ja 34 kadun väliin. Empire State Buildingissa on LED-valaistus, joka voi valaista rakennuksen 16 miljoonalla eri värivaihtoehdolla. Pilvenpiirtäjään kannattaa mennä silloin kun näkyvyys on hyvä. Ruuhkaa välttääksesi kannattaa mennä ennen klo 10.00 tai klo 21.00 jälkeen.

Times Square

Jo sata vuotta sitten Times Squaresta tuli teattereineen ja ravintoloineen ilta- ja yöelämän keskus. Alue on saanut nimensä Times-lehdestä, jonka toimitus aikoinaan sijaitsi aukion eräässä tornitalossa. Lähinnä turisteille suunnattuja kauppoja on vieri vieressä. Alueella on myös koko perheen suosikkikohde, Madame Tussaudin vahakabinetti. Times Square on osoitteessa 42nd Streetin pohjoispuolella Broadwayn ja 7th Avenuen välissä.

Brooklyn Bridge

East Riverin ylittävältä Brooklyn Bridge-sillalta avautuu mahtava näkymä Manhattanille. Vuonna 1883 valmistunut puolentoista kilometrin pituinen riippusilta yhdisti ensimmäisenä Manhattanin saaren mantereeseen. Sillan voi kävellä edestakaisin puista kävelytasannetta pitkin. Silta sijaitsee Manhattanin eteläosassa East Riverin yli Brooklynin puolelle.

Central Park

Central Park on 3.4 neliö kilometriä laaja puisto keskellä Manhattania. Se on 800 metriä leveä ja neljä kilometriä pitkä viheralue, joka puhdistaa kaupungin ilmaa ja on asukkaiden tärkeä virkistyskeidas. Puistossa on useita pieniä lampia ja viheralueita. Puistossa sijaitsee John Lennonin muistoksi nimetty puutarha, joka on yksi New Yorkin tunnetuimmista nähtävyyksistä. Strawberry Fields niminen puutarha sisältää kasvin jokaisesta maailman maasta. Puisto sijaitsee John Lennonin entisen kodin The Dakota Buildingin edessä, jossa asuu yhä Yoko Ono, John Lennonin vaimo. Central Parkissa sijaitsee myös eläintarha. Keskuspuisto on päivällä turvallinen, mutta hämärän tultua sinne ei pidä mennä, kuten ei muihinkaan New Yorkin suurimpiin puistoihin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *