Yleistä

Peru sijaitsee Etelä-Amerikan länsirannikolla ja se on yksi mantereen suosituimmista matkakohteista. Maassa on monipuolinen luonto aina vuoristoisista Andeista Amazonin sademetsiin. Perussa on myös rikas kulttuuriperintö, joka ulottuu tuhansien vuosien taakse, ja siitä kertovat muun muassa kuuluisat inkarauniot.

Perun pääkaupunki on Lima, joka tarjoaa vierailijoille modernin kaupunkielämän lisäksi myös upeita historiallisia nähtävyyksiä. Kuuluisa Machu Picchu on yksi maailman seitsemästä ihmeestä ja se houkuttelee vuosittain tuhansia matkailijoita ympäri maailman. Cusco on toinen suosittu matkakohde, jossa voi tutustua inkakulttuuriin ja hyödyntää kaupungin sijaintia Andeilla tehdäkseen vaellusretkiä.

Perun luonto on hyvin monimuotoista ja maassa voi harrastaa esimerkiksi vaellusta, sukellusta, surffausta ja lintubongailua. Amazonin sademetsä tarjoaa unohtumattoman kokemuksen villin luonnon keskellä ja mahdollisuuden nähdä harvinaisia eläinlajeja. Rannikolla taas voi nauttia kauniista hiekkarannoista ja kuohuvista aalloista.

Kuvaus

Peru tarjoaa matkailijoille ainutlaatuisen sekoituksen historiaa, luontoa ja kulttuuria. Maassa sijaitsevat kuuluisat inkarauniot kertovat menneiltä ajoilta ja vaeltaminen Machu Picchulle on ikimuistoinen kokemus. Lisäksi Andeilla voi tutustua perulaiseen maaseutuelämään ja tapahtumiin.

Perun ruokakulttuuri on myös erityisen mielenkiintoinen. Maassa syödään perinteisesti paljon riisiä, perunaa, chiliä ja erilaisia liha- ja kalaruokia. Perulainen keittiö on saanut vaikutteita espanjalaisesta, afrikkalaisesta ja aasialaisesta ruokakulttuurista, joten ruoassa voi maistaa monenlaisia makuja. Perun tunnetuin ruokalaji on ceviche, joka on raaka kala marinoitu sitruunamehussa.

Peru on myös tunnettu kansanjuhlistaan, joista tunnetuin on Inti Raymi, joka on inkavuoden tärkein päivä. Tänä päivänä inkat pukeutuvat perinteisiin pukuihin ja juhlivat auringonjumalaa. Juhlaan kuuluu musiikkia, tanssia ja seremonioita. Joulukuussa Perussa juhlitaan myös suurta adventtiaikaa, jolloin kaupunkeihin ilmestyy kauniita valaistuja joulukuusia.

Perun luonto on monipuolinen ja tarjoaa upeita maisemia ja elämyksiä matkailijoille. Esimerkiksi Colca-kanjoni on yksi maailman syvimmistä kanjoneista ja täällä voi nähdä myös kondoreita. Lisäksi Manun kansallispuisto on yksi maailman biodiversiteetillisesti rikkaimmista paikoista ja siellä voi nähdä uhanalaisia eläinlajeja kuten jaguaareja ja harpyijakotkia.

Historia

Perun historia ulottuu tuhansien vuosien taakse. Maassa on ollut monia erilaisia intiaanikulttuureja ennen espanjalaisten saapumista. Kuuluisin näistä on Inka-valtakunta, joka oli suurimmillaan 1400-luvulla. Inkat hallitsivat alueella nykyisen Perun lisäksi myös muita lähialueita kuten Ecuadoria ja Boliviaa.

Espanjalaisten saapuminen Perun alueelle vuonna 1532 merkitsi inka-valtakunnan loppua. Espanjalaiset valloittivat Cuscon kaupungin ja alkoivat hallita aluetta omilla ehdoillaan. He perustivat myös pääkaupunki Limalle.

Espanjalaisvallan aikana monet alkuperäiskansat kärsivät sorrosta ja orjuudesta. Tämän vuoksi Perun itsenäisyystaistelut alkoivat 1800-luvun alussa. Perun itsenäisyys virallisesti julistettiin vuonna 1821 ja Simon Bolivarista tuli maan ensimmäinen presidentti.

Perun itsenäistyttyään maa koki monia poliittisia ja taloudellisia levottomuuksia. Toisen maailmansodan aikana Perussa myös käytiin lyhyt sota Ecuadoria vastaan rajakiistoista johtuen. Tämä sota päättyi vuonna 1942 Perun voittoon.

Viimeisten vuosikymmenten aikana Peru on noussut taloudellisesti ja matkailu on kasvanut merkittävästi. Nykyään Perun talous perustuu pääasiassa maatalouteen, kaivostoimintaan, matkailuun ja tuotantoon.

Peru Usein Kysyttyjä Kysymyksiä (UKK)

Kysymys Vastaus
Mikä on Perun pääkaupunki? Lima
Mikä on Perun virallinen kieli? Espanja
Mitä aikavyöhykettä Peru kuuluu? Peru Standard Time (PET)
Mikä on Perun valuutta? Perun sol
Mistä Perun kansallisruokaa cevichea valmistetaan? Kalasta
Mitä tunnettuja nähtävyyksiä Peruun kuuluu? Machu Picchu, Titicacan järvi, Nazcan linjat
Miten pääsen Perusta Machu Picchulle? Monet tekevät matkan junalla tai vaellusreittejä pitkin, esimerkiksi Inka Trail
Mitä aktiviteetteja voi harrastaa Perussa? Patikointia, vuorikiipeilyä, vaellusta, surffausta, vesilajeja kuten vesihiihtoa
Mikä on Perun ilmasto? Ilmasto vaihtelee alueittain, mutta pääosin tropiikista lähes napapiirille ulottuvalla alueella
Mikä on Machu Picchun korkeus merenpinnasta? Noin 2400 metriä
Tarvitaanko Peruun matkustettaessa viisumia? Monista maista ei tarvita viisumia, mutta matkustusasiakirjat kannattaa tarkistaa etukäteen
Tarvitaanko Peruun matkustettaessa rokotuksia? On suositeltavaa ottaa rokotukset esimerkiksi keltakuume- ja hepatiitti A -tauteja vastaan
Mikä on Perun kansalliskukka? Kesäkello
Mikä on Perun kansallislintu? Andienkondori
Onko Perussa turvallista matkustaa? Peru on suhteellisen turvallinen matkakohde, mutta matkailijoiden tulisi olla varovaisia ja noudattaa normaaleja turvallisuustoimenpiteitä
Mitä tulisi ottaa huomioon korkealla korkeudessa liikuttaessa? Perussa on korkeita vuoria ja alkuvaiheen korkeusvaikutusten välttämiseksi on suositeltavaa ottaa matkalle aikaa akklimatisoitumiseen
Mitä Perusta ostetaan matkamuistoksi? Alpakka-villatuotteita, hopeakoruja, keramiikkaa, mattoja, tunikaita
Mikä on Perun väkiluku? Noin 32 miljoonaa
Mikä on Perun tunnetuin juhla? Inti Raymi, auringonjuhla, joka järjestetään kesäpäivänseisauksena
Mitkä ovat Perun naapurimaat? Ecuador, Kolumbia, Brasilia, Bolivia, Chile