Yleistä

Argentiina sijaitsee Etelä-Amerikassa ja sen naapurimaat ovat Chile, Bolivia, Paraguay, Brasilia ja Uruguay. Maa tunnetaan monipuolisista luonnonmaisemistaan, kuten Andeista, Patagoniasta ja Iguazun putouksista. Argentiina on monipuolinen matkakohde, joka tarjoaa sekä kaupunkielämää että luontoretkeilyä.

Pääkaupunki Buenos Aires on vilkas ja energinen kaupunki, jossa voi tutustua maan kulttuuriin, historiallisiin nähtävyyksiin ja nauttia paikallisesta ruoasta ja viinistä. Buenos Airesin ulkopuolella Argentiina tarjoaa upeita maisemia ja mahdollisuuksia luontoretkille. Andeilla voi patikoida tai hiihtää, ja Patagoniassa voi ihailla upeita jäätiköitä ja vuoria.

Argentiina on tunnettu myös tango-musiikista ja -tanssistaan. Tango on osa argentiinalaista kulttuuria ja sitä voi kokea paikallisissa tango-klubeissa ja tanssikursseilla. Maan kansallisurheilu on jalkapallo, ja futismatsin seuraaminen on suosittu aktiviteetti paikallisten keskuudessa.

Kuvaus

Argentiina on suuri maa, joka tarjoaa monenlaisia elämyksiä matkailijoille. Maan monipuolinen luonto houkuttelee luontoretkeilijöitä ja seikkailunhaluisia. Patagonian kansallispuistossa voi ihailla upeita jäätiköitä ja saaria, ja Iguazun putoukset tarjoavat näyttävän luonnonnähtävyyden. Andeilla voi puolestaan patikoida tai hiihtää upeissa maisemissa.

Buenos Aires on Argentiinan kiinnostavin kaupunki, jossa voi tutustua maan rikkaaseen kulttuuriin. Kaupunki on täynnä elämää ja tarjoaa monipuoliset ostosmahdollisuudet, ravintolat ja yöelämän. Bolivarin, San Telmon ja La Bocan kaupunginosat tarjoavat upeat kävelykadut ja kulttuurielämyksiä. Iguazun kansallispuisto on myös käymisen arvoinen paikka, sillä siellä voi nähdä upeita putouksia ja tutustua alueen kasvistoon ja eläimistöön.

Argentiinassa on myös useita viinialueita, joissa voi tutustua paikalliseen viinintuotantoon ja maistella laadukkaita argentiinalaisia viinejä. Maassa tuotetaan erityisesti malbec-rypäleestä valmistettuja punaviinejä, jotka ovat saaneet kansainvälistä tunnustusta.

Historia

Argentiinan historia ulottuu tuhansien vuosien taakse, ennen kuin eurooppalaiset saapuivat alueelle. Alueella asui alkuperäiskansoja, kuten inkoja ja guaraníeja. Eurooppalaisten saapuminen alkoi 1500-luvulla, kun espanjalaiset valloittajat ryhtyivät valloittamaan aluetta.

Espanjalaisten siirtomaahallinto kesti yli 300 vuotta, kunnes Argentiina julistautui itsenäiseksi vuonna 1816. Tämän jälkeen maa koki useita poliittisia ja taloudellisia muutoksia, kunnes se vakiinnutti itsenäisyytensä 1800-luvun lopulla.

Argentiinan nykyinen historia on ollut vaiherikasta, ja siihen on kuulunut sotilasdiktatuuri ja talouskriisejä. Viime vuosikymmeninä maa on kuitenkin vakiinnuttanut taloutensa ja siitä on tullut yksi Etelä-Amerikan vauraimmista maista.

Liikkuminen

Liikkuminen Argentiinassa on suhteellisen helppoa ja turvallista. Maassa on hyvä julkinen liikenne, erityisesti pääkaupunki Buenos Airesissa, jossa on metro- ja bussiverkosto. Buenos Airesin ulkopuolella kannattaa harkita vuokra-auton vuokraamista, jotta voi liikkua helposti eri kohteiden välillä.

Argentiinassa on myös hyvä lentoyhteyksien verkosto, joten lyhyet sisäiset lennot ovat hyvä vaihtoehto pidempien matkojen tekemiseen. Esimerkiksi Buenos Airesista pääsee nopeasti lentämällä Patagoniaan tai Iguazun putouksille.

Buenos Airesista on myös laivayhteys Uruguayn Colonia del Sacramentoon, jossa voi vierailla päiväretkellä. Lisäksi maasta pääsee jatkamaan matkaa muihin Etelä-Amerikan maihin, kuten Brasiliaan, Chileen ja Bolivialle.

Vaikka maassa on hyvät liikenneyhteydet, on silti syytä olla varovainen erityisesti suurissa kaupungeissa. Taskuvarkaudet ja matkatavarojen varkaudet ovat valitettavan yleisiä, joten arvotavarat kannattaa pitää turvallisesti mukana.

Ruoka ja juoma

Argentiina on tunnettu herkullisesta ruoastaan ja erityisesti lihastaan. Argentiinalainen asado, eli grilliruoka, on maan erikoisuus. Tässä ruokalajissa lihaa grillataan hitaasti avotulella ja se tarjoillaan yleensä erilaisten kastikkeiden, salaattien ja perunoiden kera.

Asadon lisäksi argentiinalainen keittiö tarjoaa myös muita herkullisia ruokalajeja, kuten empanadas-piirakoita, chorizo-makkaroita ja pastoja. Maan italialaisten juurten ansiosta myös pizza ja pasta ovat suosittuja ruokia.

Argentiina on myös viinimaana tunnettu, ja maan viinit ovat saaneet kansainvälistä tunnustusta. Erityisesti malbec-rypäleestä valmistetut punaviinit ovat suosittuja. Viinitarhoilla voi tutustua viinintuotantoon ja maistella erilaisia viinejä.

Kahvi on myös tärkeä osa argentiinalaista kulttuuria, ja maassa juodaankin paljon kahvia. Mate on perinteinen argentiinalainen juoma, jota juodaan erityisesti Etelä-Amerikan maissa. Se valmistetaan kuivatuista matelehdistä ja se on suosittu erityisesti aamulla ja iltapäivällä.

Lasten kanssa matkustaminen

Argentiina sopii hyvin matkakohteeksi myös lasten kanssa matkustettaessa. Maan suurin kaupunki Buenos Aires tarjoaa monenlaista tekemistä ja nähtävää lapsille. Lapsiperheet voivat tutustua esimerkiksi El Museo de los Niños, lastenmuseoon, tai viettää päivän El Rosedal -puistossa, jossa voi vuokrata veneitä ja nauttia ulkoilmasta. Lisäksi Buenos Airesissa on useita teemapuistoja ja eläintarhoja, joihin voi viedä lapsia.

Argentiinan luonto tarjoaa myös paljon aktiviteetteja lapsille. Esimerkiksi Patagonian kansallispuistossa voi tehdä perheen kanssa patikkaretken tai tutustua jäätiköihin. Iguazun putoukset tarjoavat myös näyttävän elämyksen koko perheelle.

Matkan suunnittelussa kannattaa ottaa huomioon pitkät matkat ja aikaero, mikäli lähtöpaikkana on esimerkiksi Suomi. On hyvä varata aikaa lepoon ja sopeutumiselle ennen kuin lähtee tutustumaan kohteisiin.

Hintataso

Argentiinan hintataso on suhteellisen edullinen verrattuna esimerkiksi Pohjois-Euroopan maihin. Ruoka, juoma ja julkinen liikenne ovat yleensä edullisia. Esimerkiksi ravintola-aterian hinta voi olla noin 10-20 euroa. Hinnat voivat vaihdella suuresti riippuen kaupungista ja ravintolasta.

Majoituksen hinta vaihtelee myös suuresti. Buenos Airesissa ja suurissa turistikohteissa hotellit voivat olla hieman kalliimpia, kun taas pienemmissä kaupungeissa ja maaseudulla voi löytää edullisempia vaihtoehtoja.

Matkailijan kannattaa ottaa huomioon myös Argentiinan taloudellinen tilanne, joka voi aiheuttaa hintojen heilahtelua. Rahaa kannattaa pitää mukana riittävästi, sillä kortit eivät välttämättä toimi kaikissa paikoissa.

Argentiina Usein Kysyttyjä Kysymyksiä (UKK)Kysymys Vastaus
Mikä on Argentiinan valuutta? Argentiinan peso
Milloin Argentiinan kansallispäivä on? 9. heinäkuuta
Mitä kieliä Argentiinassa puhutaan? Espanja
Mikä on Argentiinan pinta-ala? noin 2,8 miljoonaa neliökilometriä
Mitä ovat Argentiinan tunnetuimmat luonnonnähtävyydet? Iguazú-jouset, Andit-vuoristo ja Patagonian alue
Mistä Argentiina on saanut nimensä? Argentiinajokeen, joka saa nimensä hopeanvärisistä kiviaineista joen rannalla
Mikä on Argentiinan suurin kaupunki? Buenos Aires
Mitä Argentiinassa kannattaa maistaa? Asado (grillattu naudanliha), empanadas (lihapasteijat) ja mate (rypäleiden lehtiteetä)
Mistä Argentiina on tunnettu? Tango-musiikista ja -tanssista, jalkapallosta ja laajasta pampastaan
Mitä on Buenos Airesin kuuluisa kasino? Teatro Colón
Mitä on Argentiinan kansallislaulu? Argentinados (Argentiina kaksi kertaa)
Mitä Argentiinassa kannattaa ostaa tuliaisiksi? Matetarvikkeet, nahkatuotteet ja viinit
Mikä on Argentiinan suurin talousala? Palvelusektori
Mitä on Argentiinan perinneruoka? Asado (grillattu naudanliha)
Mitä muita urheilulajeja Argentiinassa harrastetaan? Koripallo, rugby ja tennis
Mille maanosalle Argentiina kuuluu? Etelä-Amerikka
Mitä Argentiinassa kannattaa nähdä? Iguazú-jouset, Buenos Airesin historiallinen keskusta ja Andien vuoristo
Mitä dokumentteja tarvitaan Argentiinaan matkustettaessa? Passi
Minkä aikavyöhykkeen aika Argentiinassa on? Argentiinan aika (UTC -3)
Mitä aikaa vuodesta Argentiinassa kannattaa matkustaa? Parasta aikaa matkustaa on syyskuun ja marraskuun välillä sekä maalis- ja huhtikuun välillä