Turkmenistan

Yleistä

Turkmenistan on Keski-Aasiassa sijaitseva maa, jota rajaavat Afganistan, Iran, Kazakstan ja Uzbekistan. Se on yksi maailman suljetuimmista ja eristyneimmistä valtioista, ja matkustaminen sinne voi olla haasteellista. Maassa vallitsee autoritaarinen hallinto, ja matkailijoiden on noudatettava tiukkoja sääntöjä ja rajoituksia.

Turkmenistanilla on kuitenkin paljon tarjottavaa matkailijoille, jotka ovat valmiita hyväksymään sen erityispiirteet. Maassa on upea luonto, kauniita aavikoita ja vuoristoja sekä arkkitehtonisia aarteita, kuten Silkkitien varrelle jääneitä historiallisia kaupunkeja. Turkmenistanin pääkaupunki Ashgabat on tullut tunnetuksi sen futuristisista rakennuksista ja valtavista monumenteista.

Turkmeenit ovat ylpeä kansa, ja he pitävät kiinni perinteistään ja kulttuuristaan. Vieraanvaraisuus on tärkeä osa turkmeenien elämäntapaa, ja matkailijat voivat odottaa saavansa lämpimän vastaanoton, kun he tutustuvat paikalliseen elämään ja kulttuuriin. Turkmestaanin virallinen kieli on turkmeeni, mutta venäjä ja englanti ovat myös yleisesti puhuttuja kieliä.

Kuvaus

Turkmenistan on monipuolinen matkakohde, joka tarjoaa mahdollisuuksia luontomatkailuun, kulttuurikohteisiin ja seikkailullisiin elämyksiin. Maan upeat vuoristot, aavikot ja lay-vallien järven muodostamat kosteikot tarjoavat upeita maisemia ja mahdollisuuksia retkeilyyn ja vaelluksiin.

Turkmenistanin historialliset kaupungit, kuten Merv ja Kunya-Urgench, ovat UNESCO:n maailmanperintökohteita ja tarjoavat näkymää historiaan ja Silkkitien merkitykseen. Näissä kaupungeissa voi ihailla arkkitehtuurin mestariteoksia ja oppia Silkkitien ajan kulttuurista.

Turkmenistanin pääkaupunki Ashgabat on kuuluisa futuristisesta arkkitehtuuristaan. Kaupungin monumentit, kuten Ertuğrul Gazi -moskeija ja Independence Monument, ovat vaikuttavia nähtävyyksiä. Ashgabatissa kannattaa myös tutustua paikalliseen kulttuuriin, käydä museoissa ja teattereissa sekä maistella turkmeenien perinneruokia.

Turkmenistanin matkailuinfrastruktuuri on vielä kehittymätön, mutta maassa on joitakin mukavia hotelleja ja ravintoloita. Matkailijoita kehotetaan tekemään matkajärjestelyt etukäteen ja varaamaan hotellit etukäteen, koska vaihtoehtoja voi olla rajoitetusti.

Historia

Turkmenistanin alueella on asuttu jo antiikin ajoista lähtien. Alueen valtasivat myöhemmin moniin imperiumeihin kuuluneet kansat, kuten Persian valtakunta, Aleksanteri Suuren valtakunta ja Arabi-imperiumi. Mongolien invaasio tuhosi alueen kaupungeista, mutta alue elpyi myöhemmin Silkkitien vilkkaan kaupankäynnin ansiosta.

1700-luvulla Venäjä alkoi laajentua alueelle, ja Turkmenistanista tuli osa Venäjän keisarikuntaa. Neuvostoliiton vallan aikana Turkmenistanista tuli osa sosialistista neuvostotasavaltaa. Maan itsenäistyi Neuvostoliiton hajottua vuonna 1991, mutta demokratia ei juurtunut ja maasta tuli yksi maailman suljetuimmista valtioista.

Nykyinen presidentti Saparmurat Nyýazow hallitsi Turkmenistania autoritaarisesti vuoteen 2006 asti, ja hänet tunnettiin erilaisten persoonallisuuskulttien luojana. Nyýazowin jälkeen valtaan nousi nykyinen presidentti Gurbanguly Berdimuhamedow, joka on jatkanut autoritaarista hallintoa.

Liikkuminen

Turkmenistanin liikkuminen voi olla haasteellista, sillä maassa on tiukat matkustusrajoitukset ja viranomaisten valvonta on voimakasta. Maahan matkustavien on oltava tarkkana viisumin ja muun matkustusdokumentaation kanssa, ja heidän on noudatettava maan asettamia sääntöjä ja rajoituksia.

Maan sisällä liikkuminen on helpointa kuljetuspalveluita hyödyntämällä. Ashgabatin kaupungissa on taksipalveluita, mutta muualla maassa joukkoliikennettä on vähän. Auton vuokraus on mahdollista, mutta kansainvälinen ajokortti ja vakuutusturva vaaditaan. Maan ulkopuolelle matkustavan on hyvä tarkistaa etukäteen rajanylitysmahdollisuudet ja tarvittavat matkustusasiakirjat.

Turkmenistanin suurin lentokenttä, Ashgabatin kansainvälinen lentokenttä, palvelee kansainvälisiä ja kotimaan lentoja. Lentäminen on kätevä tapa matkustaa Turkmenistanin eri kaupunkien välillä, mutta lippujen hinnat voivat olla korkeat. Maan sisäisiä lentoja operoivat muun muassa Turkmenistan Airlines ja Türkmenhowaýollary.

Ruoka ja juoma

Turkmenistanin ruokakulttuuri on sekoitus turkkilaista, iranilaista ja keskiaasialaista keittiötä. Tyypillisiä ruokia ovat esimerkiksi pilav (maustettu riisi), manty (liha- tai perunasuikaleista valmistettu piiras), plov (riisiruoka, jossa käytetään erilaisia lihoja, vihanneksia ja mausteita) ja samsa (paistettu tai keitetty taikinanyytinä täytetty leivonnainen).

Liharuokia, erityisesti lammasta ja nautaa, on paljon tarjolla. Erilaiset keitot, kuten shurpa (lihakeitto) ja mausteiset lihakastikkeet ovat myös suosittuja. Turkmenistanissa tarjoillaan myös paljon vihanneksia, erityisesti tomaatteja, paprikaa ja kurkkua. Pääruokien lisäksi perinteinen turkmeenin ateria sisältää yleensä tuoretta leipää ja teetä.

Alkoholi ei kuulu turkmeenien perinteiseen kulttuuriin, ja viskiä ja olutta lukuun ottamatta alkoholijuomia on hankala löytää. Turistien tulisi kunnioittaa paikallisia tapoja ja noudattaa tiukkoja alkoholilainsäädäntöjä.

Lasten kanssa matkustaminen

Turkmenistan voi olla haastava matkakohde lasten kanssa matkustettaessa. Sääntöjen ja rajoitusten tiukka noudattaminen voi olla hankalaa lapsille, ja maassa voi olla vähän lapsiystävällisiä palveluita.

Matkalla on hyvä varmistaa, että majoituspaikassa on tarpeeksi tilaa ja mukavuutta lapsille. Jotkut hotellit voivat tarjota lisävuoteita ja lastensänkyjä tarvittaessa. Ruokailumahdollisuudet voivat olla rajalliset, joten kannattaa huolehtia, että lapsille on tarpeeksi vaihtoehtoja ja että he saavat tarvitsemansa ravintoaineet.

Turkmenistanin ilmasto voi olla hyvin kuuma ja kuiva, joten lapsille on tärkeää varmistaa riittävä nesteytys ja aurinkosuojan käyttö. Lisäksi lasten kanssa matkustettaessa on hyvä ottaa huomioon kulttuurierot ja sopivat käytöstavat.

Hintataso

Turkmenistanin hintataso voi olla korkea verrattuna keskivertomaahan Keski-Aasiassa. Vaikka maa pyrkii houkuttelemaan matkailijoita, turismi on vielä kehittyvä ala, ja ulkomaalaiset voivat joutua maksamaan korkeampia hintoja.

Majoituksen hinnat voivat vaihdella suuresti riippuen hotellin tasosta ja sijainnista. Halvimmillaan yksiöhotellihuoneen voi saada noin 50 dollarilla, kun taas luksushotellit voivat maksaa satoja dollareita yöltä. Ruokailun hinta riippuu ravintolasta, mutta paikallisissa ravintoloissa voi syödä edullisesti muutamalla dollarilla. Ulkomaalaisten suosimissa ravintoloissa tai hotellien ravintoloissa hinnat voivat olla korkeammat.

Matka Turkmenistaniin voi vaatia suuren budjetin, kun otetaan huomioon viisumikustannukset, lentoliput ja maassa liikkumisen kulut. On suositeltavaa ottaa käteistä mukaan matkalle, sillä luottokortteja ei hyväksytä kaikkialla, ja automaatteja voi olla harvassa.

Turkmenistan Usein Kysyttyjä Kysymyksiä (UKK)

Kysymys Vastaus
1. Mikä on Turkmenistanin pääkaupunki? Aşgabat
2. Mikä on Turkmenistanin virallinen kieli? Turkmeeni
3. Mikä on Turkmenistanin valuutta? Turkmeenin manat
4. Mikä on Turkmenistanin väkiluku? Noin 6 miljoonaa
5. Mikä on Turkmenistanin uskontojen jakauma? Enemmistö muslimeja (etnisestä taustasta riippuen sunni- tai šiiamuslimeja)
6. Tarvitseeko Turkmenistaniin viisumin? Kyllä, useimpien maiden kansalaiset tarvitsevat viisumin
7. Mikä on Turkmenistanin ilmasto? Aavikkoinen, kuiva ilmasto
8. Mitkä ovat Turkmenistanin tunnetuimmat matkailukohteet? Doorotin luonnonpuisto, Köpetdag-vuoret, Yangıkala Canyon
9. Onko Turkmenistan turvallinen matkailukohde? Matkailijoita kehotetaan noudattamaan varovaisuutta ja tarkistamaan ajantasaiset matkustustiedotteet.
10. Mikä on Turkmenistanin kansalliseläin? Akhal-Teke, hevonen
11. Mikä on Turkmenistanin kansallispäivä? 27. lokakuuta
12. Onko Turkmenistanissa rauhanomainen poliittinen tilanne? Turkmenistanilla on autoritaarinen hallitus, ja poliittinen tilanne on vakava
13. Onko Turkmenistanissa hyvä julkinen liikenne? Julkinen liikenne on rajoitettua, ja matkailijoita suositellaan ottamaan taksit tai vuokraamaan auto.
14. Minkälaista ruokaa Turkmenistanissa syödään? Pääruokana tarjotaan yleensä lihaa ja riisiä, sekä paikallisia erikoisuuksia, kuten plov (pilahvi) ja kebabit.
15. Mitkä ovat Turkmenistanin tärkeimmät teollisuudenalat? Petroliteollisuus, kaasuteollisuus, maatalous, tekstiiliteollisuus
16. Miten Turkmenistaniin pääsee? Useat lentoyhtiöt tarjoavat lentoja Turkmenistaniin, ja maahan voi saapua myös rajan yli maateitse.
17. Onko Turkmenistanissa hyvä terveydenhuolto? Terveydenhuoltojärjestelmä on kehittymätön, ja matkailijoita suositellaan hankkimaan vakuutus, joka kattaa sairastumisen tai loukkaantumisen.
18. Mitkä ovat Turkmenistanin tärkeimmät matkailusesongit? Paras aika matkustaa Turkmenistaniin on kevät (huhtikuu-toukokuu) ja syksy (syyskuu-lokakuu).
19. Onko Turkmenistanissa hyviä ostosmahdollisuuksia? Turkmenistanissa on joitakin ostosmahdollisuuksia, erityisesti taide- ja käsityötuotteita, mattoja ja koruja.
20. Mitä Turkmenistanissa tulee ottaa huomioon kulttuurisesti? Matkailijoiden tulee olla kunnioittavia paikallista kulttuuria ja tapoja kohtaan, esimerkiksi välttää pukeutumista paljastavasti ja ottamaan pois kengät käydessään kotona tai moskeijoissa.