Jamaika

Yleistä

Jamaika on Karibianmerellä sijaitseva saarivaltio, joka tunnetaan kauniista hiekkarannoistaan, reggae-musiikistaan ja rennosta elämäntyylistään. Saaren pinta-ala on noin 11 000 neliökilometriä ja asukkaita siellä on noin 2,9 miljoonaa. Jamaika on suosittu lomakohde etenkin aurinkoa, merenrantaa ja hyvää fiilistä etsivien matkailijoiden keskuudessa.

Jamaikan pääkaupunki on Kingston, jossa sijaitsee myös suurin osa maan historiallisista ja kulttuurisista nähtävyyksistä. Saaren etelärannikolla sijaitsee myös Montego Bayn kaupunki, joka on yksi Jamaikan suosituimmista turistikohteista.

Hotellien lisäksi Jamaikalla on paljon pieniä majataloja ja resortteja, jotka tarjoavat kodikasta tunnelmaa ja rentoa ilmapiiriä. Saarella on myös mahdollista vuokrata oma huvila tai loma-asunto, mikäli haluaa enemmän yksityisyyttä ja omaa tilaa.

Kuvaus

Jamaika on trooppinen paratiisi, jossa aurinko paistaa lähes ympäri vuoden. Saaren pääasiallinen vetonaula ovat upeat hiekkarannat, joissa voi rentoutua ja nauttia karibialaisesta ilmapiiristä. Rannalta löytyy myös monenlaisia vesiurheilumahdollisuuksia, kuten snorklausta, sukellusta ja surffausta.

Jamaikalla on myös upeaa luontoa, josta tunnetuimpia ovat Blue Mountains ja Dunns River Falls. Blue Mountains on luonnonpuisto, jossa voi patikoida ja ihailla upeita maisemia. Dunns River Falls on taas vesiputous, jossa voi kiivetä ylös vettä pitkin. Aktiivisemmille matkailijoille Jamaika tarjoaa myös mahdollisuuden esimerkiksi vuorikiipeilyyn tai vaelluksille viidakossa.

Jamaikan kulttuuri on hyvin värikäs ja iloinen. Saarella järjestetään usein musiikki- ja tanssifestivaaleja, joissa voi tutustua reggaen ja rastafarikulttuurin maailmaan. Muita suosittuja kulttuuritapahtumia ovat erilaiset markkinat, joilla voi ostaa matkamuistoja ja maistella paikallisia herkkuja.

Historia

Jamaikan historia alkaa kolumbuksen saapumisesta saarelle vuonna 1494. Saari oli pitkään espanjalaisten hallussa, kunnes se siirtyi brittien hallintaan vuonna 1655. Britit toivat saarelle orjia Afrikasta työvoimaksi, mikä vaikutti merkittävästi Jamaikan kulttuuriin ja väestöön.

Orjuuden lakkauttamisen jälkeen Jamaika itsenäistyi vuonna 1962 ja alkoi kehittyä matkailukohteeksi. Turismi onkin nykyisin yksi tärkeimmistä talouden aloista Jamaikalla, ja saari houkuttelee vuosittain miljoonia matkailijoita ympäri maailmaa.

Jamaikalla on myös merkittävä rooli musiikin historiassa. Saari on tuottanut monia tunnettuja reggae- ja dancehall-muusikkoja, kuten Bob Marley, Sean Paul ja Shaggy. Musiikki onkin tärkeä osa jamaikalaista kulttuuria ja kokemusta matkailijoille.

Liikkuminen

Jamaikalla on hyvät kulkuyhteydet muihin Karibian kohteisiin, ja saarelle pääsee helposti lentäen useasta eri maasta. Saarella on myös hyvin kehittynyt tieverkosto, joka helpottaa liikkumista paikasta toiseen. Vuokra-auto onkin suosittu tapa tutustua Jamaikaan, mutta liikenne voi olla hektistä etenkin suurimmissa kaupungeissa.

Jamaikalla on myös hyvin toimiva julkinen liikenne, joka koostuu pääasiassa busseista ja takseista. Jamaikan bussit kulkevat usein säännöllisesti, mutta ne voivat olla hyvin täynnä. Monet matkailijat suosivatkin mieluummin takseja, jotka ovat hieman kalliimpia, mutta mukavampia ja nopeampia vaihtoehtoja.

Saarella on myös mahdollista osallistua järjestetyille retkille, joilla kuljetaan bussilla tai minibussilla eri kohteiden välillä. Retkien avulla voi tutustua helposti Jamaikan nähtävyyksiin ja saaren eri alueisiin.

Ruoka ja juoma

Jamaikalainen ruoka on sekoitus eri kulttuurien vaikutteita, kuten afrikkalaista, espanjalaista ja intialaista. Tyypillisiä jamaikalaisia ruokia ovat esimerkiksi jerk chicken, jamaikalainen suolaliha, curryt ja ackee- ja saltfish-ateriat. Paikalliset käyttävät ruoassa paljon mausteita, kuten chiliä, inkivääriä, valkosipulia ja ohraa.

Myös jamaikalaiset juomat ovat tunnettuja ja herkullisia. Yleisimpiä juomia ovat erilaiset hedelmämehut, jamaikalainen rommi, olut ja erilaiset trooppiset drinkit. Yksi Jamaikan tunnetuimmista juomista on tietenkin Red Stripe -olut, jota voi nauttia rannalla tai baareissa.

Jamaikalla kannattaa ehdottomasti kokeilla myös paikallisia herkkuja, kuten jerk-ruokia, patties-piirakoita ja currytäytteisiä leipiä. Jamaikalla syöminen on yleensä edullista, ja paikallisten ravintoloiden annokset ovat usein suuria ja täyttäviä.

Lasten kanssa matkustaminen

Jamaika on erinomainen matkakohde myös lapsiperheille. Saarella on paljon aktiviteetteja ja nähtävyyksiä, jotka sopivat myös lapsille. Esimerkiksi rannat tarjoavat monia vesiurheilumahdollisuuksia, kuten snorklausta ja surffausta, joista lapset yleensä pitävät.

Jamaikalla on myös useita eläinpuistoja ja vesipuistoja, joissa perheet voivat viettää päivän. Esimerkiksi Dolphin Cove tarjoaa mahdollisuuden uida delfiinien kanssa, ja Mystic Mountainissa voi laskea ziplinea ja nauttia upeista näkymistä.

Monet hotellit Jamaikalla tarjoavat myös lasten klubeja ja aktiviteetteja, joissa lapset voivat pitää hauskaa ja tutustua muihin lapsiin. Lisäksi jamaikalaiset ovat yleensä erittäin lapsirakasta ja ottavat mielellään lapset huomioon ravintoloissa ja muissa paikoissa.

Hintataso

Jamaikan hintataso on yleisesti ottaen hieman edullisempi kuin esimerkiksi Pohjois-Amerikassa tai Euroopassa. Saarella on kuitenkin eroja eri alueiden välillä, ja suurissa turistikohteissa hinnat ovat yleensä korkeammat kuin syrjäseuduilla.

Majoitusvaihtoehtoja Jamaikalla on laidasta laitaan, ja hintataso vaihtelee paljon. Hotellit ja resortit ovat yleensä hieman kalliimpia kuin majatalot ja loma-asunnot. Ruokailu paikallisissa ravintoloissa on yleensä edullista, mutta hinnat voivat vaihdella turistialueilla.

Jamaikalla on myös paljon paikallisia markkinoita ja kojuja, joissa voi ostaa halvalla esimerkiksi matkamuistoja ja käsitöitä. Kauppojen hinnoittelua voi myös usein neuvotella hieman, etenkin pienemmissä putiikeissa.

Matkailijan kannattaa ottaa mukaan riittävästi käteistä rahaa, sillä korttimaksaminen ei aina ole mahdollista tai se voi aiheuttaa lisäkuluja. On myös hyvä huomioida, että Jamaikalla juomarahan antaminen on yleistä, ja se voi olla tapa kiittää hyvästä palvelusta.

Jamaika Usein Kysyttyjä Kysymyksiä (UKK)

Kysymys Vastaus
Mikä on Jamaikan pääkaupunki? Kingston
Mikä on Jamaikan virallinen kieli? Englanti
Mitä valuuttaa Jamaikalla käytetään? Jamaikan dollari
Mikä on Jamaikan pinta-ala? Noin 10 990 neliökilometriä
Mitä ilmasto on Jamaikalla? Trooppinen ilmasto
Mikä on Jamaikan kansallinen eläin? Hummingbird (kolibri)
Mitä ruokaa Jamaikalla kannattaa maistaa? Jerk chicken
Onko Jamaikalla hyviä rantoja? Kyllä, Jamaikalla on upeita hiekkarantoja
Onko Jamaikalla turvallista matkustaa? Kuten kaikilla matkakohteilla, turvallisuuteen kannattaa kiinnittää huomiota
Tarvitaanko Jamaikalle matkustettaessa viisumi? Jamaikassa matkustettaessa tarvitaan viisumi
Mitä aktiviteetteja Jamaikalla voi harrastaa? Jamaikalla voi esimerkiksi osallistua vesilajeihin, retkeillä luonnossa ja tutustua kulttuuriin
Millainen on Jamaikan väestömäärä? Noin 2,9 miljoonaa ihmistä
Mitä matkamuistoja kannattaa ostaa Jamaikalta? Rastafarituijat, jerk-mausteet, rommi
Mitä uskontoja Jamaikalla harjoitetaan? Pääasiassa kristinuskoa ja rastafari-uskontoa
Tarvitaanko Jamaikalla matkustettaessa rokotuksia? Tarkista ajantasaiset rokotussuositukset ennen matkaa
Onko Jamaikalla hyviä vaellusreittejä? Kyllä, Jamaikalla on upeita vaellusreittejä, kuten Blue Mountainsin vaellusreitti
Mikä on Jamaikan korkein vuori? Blue Mountains -vuori, joka kohoaa noin 2256 metriin
Mitä kulkuvälineitä Jamaikalla kannattaa käyttää? Taksi tai vuokra-auto ovat yleisiä kulkuvälineitä
Mitä Jamaikan musiikkityylejä tunnetaan? Reggae, dancehall ja ska ovat Jamaikan tunnetuimpia musiikkityylejä
Mikä on Jamaikan aikaero Suomeen verrattuna? Jamaikalla on 7 tunnin aikaero Suomeen verrattuna (Jamaikalla on myös kesäaika)