Kaupungin historia

Split on yksi Kroatian vanhimmista kaupungeista, ja sen historia ulottuu yli 1700 vuoden taakse. Kaupunki sijaitsee Adrianmeren rannikolla, ja se oli alunperin Rooman keisari Diocletianuksen rakennuttama palatsi. Diocletianus oli hallitsija 200-luvun lopulla, ja hän päätti vetäytyä politiikasta ja rakennuttaa itselleen upean palatsin Splitin alueelle. Rakennustyöt alkoivat vuonna 293 ja kestivät noin 10 vuotta.

Diocletianuksen palatsista tuli Splitin keskipiste, ja se on yksi parhaiten säilyneistä roomalaisista palatseista maailmassa. Palatsista kehittyi ajan myötä kaupunki, kun sen ympärille rakennettiin asuinkortteleita, kirkkoja ja muita rakennuksia. Palatsin perustukset muodostavat edelleen Splitin vanhankaupungin keskustan, joka on listattu UNESCO:n maailmanperintökohteisiin.

Splitin historia on monivaiheinen, ja kaupunki on vuosisatojen saatossa vaihtanut omistajia ja kokenut monia vaikutteita eri kulttuureista. Esimerkiksi Venetsian valloituksen aikana 1400-luvulla kaupunkiin rakennettiin upeita palatseja ja linnoituksia, jotka ovat edelleen nähtävissä. Split on myös ollut osa Itävallan ja Unkarin kaksoismonarkiaa sekä Jugoslaviaa ennen itsenäistymistään.

Nähtävyydet ja kulttuurikohteet

Splitissä on runsaasti nähtävyyksiä ja kulttuurikohteita, joihin tutustuminen vie helposti useamman päivän. Yksi kaupungin kiinnostavimmista nähtävyyksistä on ehdottomasti Diocletianuksen palatsi, joka on suuri ja vaikuttava rakennuskompleksi. Palatsin pääportista astuessaan voi tuntea historian havinan ja ihailla antiikin aikaisia rakennuksia, kirkkoja, sokkeloisia katuja ja aukioita. Palatsissa voi tutustua myös moniin museoihin ja näyttelyihin.

Toinen merkittävä kulttuurikohde Splitissä on Pyhän Dominikuksen katedraali, joka sijaitsee palatsin pohjoispuolella. Katedraali on rakennettu Diocletianuksen aikaisen mausoleumin päälle, ja sen tornista avautuu upea näköala yli kaupungin. Katedraalin vieressä sijaitsee myös Tuomiokirkkomuseo, jossa voi tutustua Splitin kirkkojen ja katedraalin historiallisiin esineisiin.

Splitin kaupunginmuurit ovat myös näkemisen arvoiset. Kaupunginmuurit rakennettiin palatsin ympärille keskiajalla suojaksi vihollisia vastaan, ja niitä voi kiertää kävellen. Kierroksen aikana voi ihailla upeita merinäköaloja ja tutustua muurien varrella sijaitseviin linnoituksiin ja bastioneihin.

Rantojen lomakohteet

Split sijaitsee Adrianmeren rannikolla, joten kaupungilla on myös paljon tarjottavaa lomailijoille, jotka haluavat nauttia auringosta ja merestä. Splitin lähellä sijaitsevat rannat ovat tunnettuja kauniista maisemistaan ja kirkkaasta vedestään.

Yksi suosituimmista rannoista on Bacvicen ranta, joka sijaitsee aivan Splitin keskustan tuntumassa. Bacvicen ranta on erityisesti nuorten suosiossa, sillä sieltä löytyy vilkasta rantaelämää, rantaravintoloita ja mahdollisuus harrastaa erilaisia vesiaktiviteetteja. Rannalla on myös rantabaari, jossa voi nauttia virvokkeita ja musiikista.

Toinen suosittu ranta Splitissä on Kasjun ranta, joka sijaitsee noin 3 kilometrin päässä kaupungin keskustasta. Kasjun ranta on hieman rauhallisempi kuin Bacvicen ranta, ja siellä voi rentoutua auringonottoa ja uimista harrastaen. Rannalta avautuu myös kaunis näköala Splitin lahden yli.

Kaupungin lähistöllä on myös useita saaria, kuten Brac ja Hvar, joilla on upeita rantoja ja mahdollisuus tehdä veneretkiä. Näillä saarilla voi viettää päivän nauttien kauniista luonnosta, uimisesta ja auringosta.

Split tarjoaa siis matkailijoille yhdistelmän kulttuuria, historiaa ja kaunista rannikkoa. Kaupungin nähtävyydet ja rantojen lomakohteet takaavat monipuolisen ja ikimuistoisen matkan Kroatiaan.

Aktiviteetit ja harrastukset

Split on Kroatian toiseksi suurin kaupunki ja yksi maan suosituimmista matkakohteista. Kaupunki tarjoaa matkailijoille monipuolisia aktiviteetteja ja harrastusmahdollisuuksia. Splitin tunnetuin nähtävyys on Rooman aikainen Diocletianuksen palatsi, joka on Unescon maailmanperintökohde. Palatsiin tutustuminen ja sen sokkeloisilla kujilla kävely on suosittua puuhaa turistien keskuudessa.

Kaupungissa on myös useita kauniita rantoja, joilla voi rentoutua ja nauttia auringosta. Bacvice-ranta on erityisen suosittu paikallisten keskuudessa ja siellä voi kokeilla paikallista harrastusta nimeltä picigin. Piciginiä pelataan vesipallon tapaan rannalla, ja se vaatii hyvää tasapainoa ja tarkkuutta. Rannalla voi myös vuokrata SUP-lautoja ja kajakkeja, joiden avulla voi tutkia Splitin rannikon kauniita luonnon maisemia.

Lisäksi Splitissä on mahdollisuus osallistua erilaisiin retkiin ja aktiviteetteihin. Esimerkiksi patikointi Marjan-vuorelle tarjoaa upeat näköalat kaupunkiin ja merelle. Marjan-vuorella on myös useita ulkoilureittejä, jotka sopivat kävelylle tai lenkkeilylle. Vesipuisto Aquapark Dalmatia tarjoaa puolestaan hauskaa puuhaa koko perheelle, ja siellä voi lasketella vesiliukumäissä ja nauttia vesileikeistä.

Ravintolat ja ruokakulttuuri

Splitissä on runsaasti ravintoloita, joista voi löytää monipuolisia ruokaelämyksiä. Kroatialainen ruokakulttuuri on saanut vaikutteita eri maista, ja Splitin ravintoloissa voi nauttia niin paikallisista herkuista kuin kansainvälisestä keittiöstäkin.

Tunnetuin paikallinen ruoka on varmasti grillattu liha, ja Splitissä onkin hyviä grilliravintoloita, joissa voi maistella herkullisia liharuokia. Myös kala on tärkeä osa Splitin ruokakulttuuria, ja kaupungin satamassa sijaitsevat kalatori ja kalarestaurantit tarjoavat tuoreita mereneläviä. Suosittuja herkkuja ovat esimerkiksi mustekala ja tonnikala.

Splitissä voi myös löytää ravintoloita, jotka tarjoavat kansainvälistä ruokaa. Esimerkiksi italialainen keittiö näkyy Splitin ravintolatarjonnassa, ja pizzat ja pastat kuuluvat monen matkailijan ruokalistoille. Kaupungissa on myös monia kahviloita ja konditorioita, joissa voi nauttia paikallisia jälkiruokia ja herkkuja.

Ostosmahdollisuudet

Split tarjoaa hyvät ostosmahdollisuudet matkailijoille. Kaupungin keskusta-alueella on useita kauppoja, joista voi löytää vaatteita, koruja ja paikallisia käsitöitä. Diocletianuksen palatsin ympäristössä sijaitsee myös vilkas kauppahalli, josta voi ostaa tuoreita hedelmiä ja vihanneksia sekä muita paikallisia herkkuja.

Lisäksi Splitissä on useita ostoskeskuksia, jotka tarjoavat laajan valikoiman erilaisia tuotteita. Esimerkiksi Mall of Split -ostoskeskus on suuri ja moderni kauppakeskus, jossa on tunnettujen merkkien liikkeitä sekä ravintoloita ja viihdepalveluita.

Splitin vanhassa kaupungissa on myös paljon pieniä putiikkeja ja käsitöitä myyviä kauppoja, joista voi löytää uniikkeja matkamuistoja ja paikallisia käsityötuotteita. Splitin matka ei olisikaan täydellinen ilman pienen muiston hankkimista kaupungista.

Splitin festivaalit


Split on kaupunki Kroatian Adrianmeren rannikolla, joka tarjoaa monipuolisia matkailumahdollisuuksia. Yksi kaupungin suosituimmista nähtävyyksistä ovat sen monet festivaalit, jotka houkuttelevat vuosittain tuhansia matkailijoita ympäri maailmaa.

Splitin tunnetuin festivaali on epäilemättä Ultra Europe, joka on yksi maailman suurimmista elektronisen musiikin festivaaleista. Tapahtuma järjestetään heinäkuussa ja se kestää useita päiviä. Festivaalin aikana kaupunki täyttyy tuhansista musiikin ystävistä ja maailmankuuluisista DJ:stä, jotka esiintyvät upeilla näyttämöillä. Ultra Europe tarjoaa unohtumattoman elämyksen kaikille musiikin ja juhlimisen ystäville.

Toinen suosittu festivaali Splitissä on Split Summer Festival, joka järjestetään kesäkuusta elokuuhun. Se on vanhin ja arvostetuin festivaali Kroatiassa, joka tarjoaa laajan valikoiman kulttuuritapahtumia, kuten teatteriesityksiä, konsertteja ja näyttelyitä. Festivaali on loistava tilaisuus tutustua kroatialaiseen kulttuuriin ja nauttia taiteesta.

Lisäksi Splitissä järjestetään myös useita pienempiä festivaaleja, kuten Diocletian’s Wine Cellars Festival, jossa voi maistella paikallisia viinejä, sekä Split Film Festival, joka keskittyy kansainvälisiin elokuvanäytöksiin. Nämä festivaalit tarjoavat erilaisia elämyksiä ja ovat loistava tapa tutustua Splitin kulttuuritarjontaan.

Päiväretket lähiympäristöön


Splitin sijainti Adrianmeren rannikolla tarjoaa myös mahdollisuuden tehdä mielenkiintoisia päiväretkiä kauniiseen lähiympäristöön. Yksi suosituimmista kohteista on Krkan kansallispuisto, joka tunnetaan upeista vesiputouksistaan ja vehreistä metsistään. Kansallispuistossa voi nauttia virkistävästä uintikokemuksesta kristallinkirkkaissa vesissä ja ihastella upeita luonnon maisemia.

Toinen mielenkiintoinen päiväretkikohde on saariryhmä nimeltään Hvar. Hvarin kaupunki on tunnettu kulttuuristaan, historiallisesta arkkitehtuuristaan ja kauniista rannoistaan. Saarella voi vierailla myös pienemmissä kylissä ja tutustua Kroatian saaristoon.

Lisäksi Splitin lähiympäristössä sijaitsee myös historiallinen kaupunki Trogir, joka on Unescon maailmanperintökohde. Trogirin kapeat kadut, kiviset talot ja upeat kirkot vievät matkailijan takaisin keskiaikaiseen aikaan. Täällä voit ihailla upeaa arkkitehtuuria ja tutustua alueen rikkaaseen historialliseen taustaan.

Majoitusvaihtoehdot


Splitin matkailuinfrastruktuuri on hyvin kehittynyt, joten kaupungissa on lukuisia majoitusvaihtoehtoja eri budjeteille ja mieltymyksille. Keskeisin alue majoittua Splitissä on vanhan kaupungin ympäristö, josta on lyhyt kävelymatka tärkeimpiin nähtävyyksiin.

Vanhan kaupungin alueella on tarjolla monia historiallisia hotelleja, jotka tarjoavat ylellisyyttä ja ainutlaatuisen tunnelman. Näissä hotelleissa pääset nauttimaan upeista näköaloista merelle sekä kaupungin historiallisiin rakennuksiin.

Jos haluat hieman edullisemman majoitusvaihtoehdon, Splitissä on myös useita hostelleja ja huoneistohotelleja. Näissä majoituspaikoissa on yleensä hyvä hinta-laatusuhde ja niiden sijainti on usein lähellä kaupungin keskustaa.

Lisäksi saatavilla on myös monia loma-asuntoja ja Airbnb-vaihtoehtoja, jotka tarjoavat matkailijoille enemmän vapautta ja tilaa. Nämä vaihtoehdot ovat erityisen suosittuja lapsiperheiden ja suurempien matkailuryhmien keskuudessa.

Split tarjoaa matkailijoille monipuolisia festivaaleja, upeita päiväretkikohteita ja laajan valikoiman majoitusvaihtoehtoja. Tämä Adrianmeren helmi on ehdottomasti käymisen arvoinen matkakohde kaikille, jotka haluavat tutustua Kroatiassa rannikkokaupunkeihin.