Bolivia

Yleistä

Bolivia, virallisesti Bolivian monikansallinen valtio, on valtio Lounais-Amerikassa. Se rajautuu Brasiliaan pohjoisessa ja idässä, Paraguayhin ja Argentiinaan etelässä, sekä Chileen ja Peruun lännessä. Bolivia on monikulttuurinen maa, jossa asuu yli 10 miljoonaa ihmistä. Pääkaupunki on La Paz, mutta maassa on myös muita suuria kaupunkeja, kuten Santa Cruz ja Cochabamba. Bolivia on tunnettu upeista Andien vuoristoalueistaan, Amazonin sademetsistään, Salar de Uyunin suolatasangosta sekä perinteisistä intiaanikulttuureistaan.

Kuvaus

Bolivia on matkailijalle mielenkiintoinen kohde, joka tarjoaa upeita luontokohteita sekä monipuolista kulttuuria. Maassa voi vierailla esimerkiksi Titicaca-järvellä, maailman korkeimmalla sijaitsevilla kaupungeilla tai tutustua perinteiseen bolivialaiseen intiaanikulttuuriin. Bolivia on myös hyvä kohde seikkailumatkailijoille, sillä maasta löytyy paljon mahdollisuuksia vaellukseen, vuorikiipeilyyn ja muuhun ulkoiluun. Bolivian ruoka on herkullista ja mausteista, ja paikallinen juoma mate on suosittu kaikkialla maassa.

Historia

Bolivian alueella asui ennen espanjalaisten saapumista useita intiaaniheimoja, kuten inkat. Espanjalaiset valloittivat alueen 1500-luvulla ja perustivat siirtomaa-aikanaan useita kaupunkeja, kuten La Pazin ja Potosín. Bolivia itsenäistyi Espanjasta vuonna 1825 ja on sen jälkeen kärsinyt lukuisista poliittisista levottomuuksista ja sotilaallisista vallankaappauksista. Bolivian historiaan liittyy myös Ché Guevaran kuuluisa sissisota 1960-luvulla.

Liikkuminen

Boliviassa liikkuminen on useimmiten edullista ja kohteet ovat melko hyvin saavutettavissa. Maan sisäisissä lentoyhteyksissä ja bussiliikenteessä on hyvä valikoima, mikä helpottaa matkustamista eri kaupunkien ja nähtävyyksien välillä. Maan suurimmat kaupungit ovat myös hyvin huollettuja taksien ja julkisen liikenteen osalta. Boliviaan pääsee helposti myös naapurimaista, kuten Perusta tai Argentiinasta, bussi- tai lentoliikenteellä.

Ruoka ja juoma

Bolivian ruokakulttuuri on monipuolinen ja maistuva. Keskeisiä ruokalajeja ovat esimerkiksi salteñas, paikalliset pasteijat, sekä sopa de mani, maapähkinäkeitto. Myös erilaiset riisiruoat, kuten arroz con pollo ja arroz chaufa, ovat suosittuja. Bolivialaisen ruuan mausteisuus vaihtelee alueittain, ja maasta löytyy myös paljon kasvisruokavaihtoehtoja. Paikallinen juoma mate on suosittu kaikkialla maassa ja sitä juodaan eri muodoissa, kuten kylmänä juomana tai kuuman teen tavoin. Myös coca-teetä ja chicha-juomaa kannattaa kokeilla.

Lasten kanssa matkustaminen

Bolivia on kohteena sopiva myös lasten kanssa matkustaville perheille. Maassa on paljon aktiviteetteja ja nähtävyyksiä, jotka sopivat kaikenikäisille. Esimerkiksi Titicaca-järven saarilla voi tutustua paikalliseen kulttuuriin ja käydä eläin- ja kasvilajistoltaan monimuotoisessa Amazonin sademetsässä. Myös vaellukset Andeilla voivat olla hyvä kokemus lapsille, jos matkustaa heille sopivana ajankohtana ja ottaa huomioon heidän kuntonsa ja tarpeensa. Boliviassa on hyvä terveydenhuoltojärjestelmä, jos tarvitsee lastenlääkärin palveluita.

Hintataso

Bolivia on suhteellisen edullinen matkakohde. Julkisen liikenteen, majoituksen ja ruoan hinnat ovat kohtuullisia, ja sisäänpääsymaksut nähtävyyksiin ovat yleensä edullisia. Bolivian valuutta on boliviaano, ja dollarit ja eurot hyväksytään usein maksuvälineinä. Pienissä kylissä ja syrjäseuduilla voi olla hankalampaa vaihtaa valuuttaa, joten kannattaa varautua riittävällä määrällä käteistä ennen matkaa tai suunnitella reittinsä siten, että isoissa kaupungeissa on mahdollisuus nostaa rahaa automaateista.

Bolivia Usein Kysyttyjä Kysymyksiä (UKK)

Kysymys Vastaus
Mikä on Bolivian pääkaupunki? La Paz ja hallinnollinen pääkaupunki Sucre.
Mitä kieltä Boliviassa puhutaan? Pääasiallinen kieli on espanja, mutta maassa puhutaan myös mm. aimaran, quechuan ja guaranin kieliä.
Mitä valuuttaa Bolivia käyttää? Bolivian bolivia (BOB).
Mikä on Bolivian ilmasto? Boliviassa on monipuolinen ilmasto, joka vaihtelee korkeuserojen mukaan. Lämpötilat vaihtelevat vuodenajan mukaan suuresti eri alueilla.
Mitä nähtävyyksiä Bolivia tarjoaa? Boliviasta löytyy monia upeita nähtävyyksiä, kuten Salar de Uyuni -suolatasanko, Titicaca-järvi, Amazonin sademetsä ja historiallinen Potosín kaivoskaupunki.
Mitä aktiviteetteja Bolivia tarjoaa? Boliviassa voi harrastaa monia aktiviteetteja, kuten vaellusta Andeilla, kiipeilyä vuorilla, sademetsäretkiä ja maastopyöräilyä.
Millainen on Bolivian ruokakulttuuri? Bolivian ruokakulttuuri on monipuolinen ja sekoitus eri kulttuureista. Tyypillisiä ruokia ovat esimerkiksi empanadat, salteñat ja churrasco.
Tarvitaanko Boliviaan viisumia? Suomalaisten ei tarvitse hakea viisumia ennen matkaa, vaan viisumi myönnetään saapuessa maahan. Passin tulee olla voimassa vähintään 6 kuukautta matkan päättymisen jälkeen.
Mikä on aikaero Suomen ja Bolivian välillä? Bolivia on 6 tuntia jäljessä Suomen aikaa.
Tarvitaanko Boliviaan rokotuksia? Suosituksena on ottaa hepatiitti A- ja B-rokote sekä keltakuumerokote. Lisäksi kannattaa tarkistaa tämänhetkinen rokotussuositus esimerkiksi terveyskeskuksesta tai matkailuklinikalta.
Miten liikkuminen Boliviassa onnistuu? Liikkuminen Boliviassa onnistuu hyvin busseilla ja takseilla. Maassa on myös sisäisiä lentoja tarjoavia lentoyhtiöitä.
Mitä tulisi ottaa huomioon Bolivian korkean ilmanalan vuoksi? Korkean ilmanalan vuoksi on tärkeää ottaa rauhallisesti ja välttää suuria ponnisteluja ensimmäisinä päivinä. On myös hyvä juoda paljon vettä ja välttää alkoholia.
Kuinka paljon rahaa kannattaa varata matkaa varten? Kannattaa varata riittävästi rahaa hotelliin, ruokaan, aktiviteetteihin ja matkustamiseen. Suositeltu summa riippuu matkan pituudesta ja omista mieltymyksistä, mutta noin 50-100 dollaria päivässä on hyvä suuntaa-antava summa.
Mikä on Bolivian tunnetuin festivaali? Tunnetuin festivaali on Oruro Carnaval, joka on Bolivian suurin ja vaikuttavin karnevaalitapahtuma. Se järjestetään helmi-maaliskuun vaihteessa.
Onko Boliviassa turvallista matkustaa? Bolivia on turvallinen matkakohde, mutta matkailijoiden kannattaa olla tarkkana ja noudattaa normaalia varovaisuutta. Arvotavarat kannattaa pitää piilossa ja liikkua vain valvotuilla alueilla.
Mitä matkailijan tulisi ottaa mukaan Boliviaan? Tärkeimmät matkatavarat ovat passi, viisumi, matkavakuutus, rahaa, lääkitykset, aurinkosuoja ja hyttyssuoja-aine.
Mitä tulisi ottaa huomioon Bolivian matkaa suunniteltaessa? Matkaa suunniteltaessa tulisi ottaa huomioon esimerkiksi ilmasto, budjetti, matkan kesto, matkustusajankohta, aktiviteetit ja rokotukset.
Mitä matkamuistoja Boliviasta kannattaa ostaa? Matkamuistoja, joita kannattaa ostaa Boliviasta, ovat esimerkiksi alpakasta valmistetut tuotteet, keramiikka, hopeakorut ja perinteiset tekstiilit.
Voiko Boliviassa juoda kraanavettä? Kraanavettä ei suositella juotavaksi Boliviassa. Kannattaa juoda pullovettä ja välttää jäiden ja salaattien syömistä, jotka on tehty kraanavedestä.
Mikä on Bolivian suurin järvi? Bolivian suurin järvi on Titicaca-järvi, joka sijaitsee Andien vuoristossa. Se on myös maailman korkeimmalla sijaitseva auraalla oleva järvi.