Tansania

Yleistä

Tansania sijaitsee Itä-Afrikassa ja on yksi mantereen suosituimmista matkakohteista. Maan pääkaupunki on Dodoma, mutta suurin ja tunnetuin kaupunki on Dar es Salaam. Tansaniaa ympäröivät monet upeat luonnon nähtävyydet, kuten Serengetin ja Ngorongoron suojelualueet sekä Kilimanjaron vuori. Tansania on myös tunnettu Zanzibarin saaresta, joka tarjoaa upeat rannat ja kauniita vanhoja kaupunkeja.

Tansania on monipuolinen matkakohde, joka tarjoaa paljon nähtävää ja koettavaa niin luonnon ystäville kuin kulttuurista kiinnostuneille. Maassa on useita kansallispuistoja, joissa voi tehdä safarimatkoja ja nähdä upeaa afrikkalaista eläimistöä. Tansaniassa voi myös vierailla perinteisissä kyliä ja tutustua paikalliseen kulttuuriin. Lisäksi maassa järjestetään erilaisia seikkailumatkoja, kuten patikointiretkiä Kilimanjaron huipulle tai sukellusta Zanzibarilla.

Tansania on tunnettu myös ystävällisestä ja vieraanvaraisesta väestöstään. Paikalliset ovat avuliaita ja kohteliaita, ja matkailijat ovat aina tervetulleita. Maassa on myös hyvä turvallisuustilanne, ja matkailijat voivat liikkua suhteellisen vaivattomasti eri puolilla maata.

Kuvaus

Tansania tarjoaa matkailijoille upean sekoituksen upeita maisemia, rikasta kulttuuria ja jännittäviä seikkailuja. Maan luonto on yksi sen suurimmista vetonauloista, ja Tansania onkin erinomainen kohde safarimatkoille ja luontoretkille. Serengetin ja Ngorongoron suojelualueet tarjoavat unohtumattomia eläinmaisemia, ja Kilimanjaron vuoren valloittaminen on unelmien täyttymys monille matkailijoille.

Tansania on myös kulttuurillisesti rikas maa, jonka historia ulottuu kauas menneisyyteen. Maassa on monia perinteisiä heimoja, joiden elämäntapaa voi tutustua vieraillessa perinteisissä kyliä. Lisäksi Tansania on tunnettu musiikistaan ja tansseistaan, jotka ovat osa paikallista kulttuuria.

Zanzibarin saari tarjoaa mahtavat mahdollisuudet rentouttavaan lomailuun. Saaren upeat rannat, turkoosi meri ja palmupuiden reunustamat kadut tekevät siitä täydellisen paikan rentoutumiseen ja nautiskeluun. Saarella voi myös tutustua historiallisiin Stonetownin kaupunkiin ja kokea perinteisiä mausteiden tuoksuja ja makuja.

Historia

Tansanian historia juontaa juurensa kauas menneisyyteen. Alueella on asunut ihmisiä jo kivikaudelta lähtien, ja paikallisten heimojen perinteet ja kulttuuri ovat säilyneet elinvoimaisina vuosisatojen ajan. Tansaniaan vaikuttivat myös eri aikoina arabialaiset ja eurooppalaiset kauppiaat, jotka toivat alueelle uusia vaikutteita ja kulttuureita.

Kolonialismin aikana Tansania oli saksalaisten ja brittien hallinnassa. Maasta tuli itsenäinen vuonna 1961, ja siitä tuli Tansanian tasavalta. Maan historian merkittävä osa on ollut myös vapautusrintaman taistelu, johon liittyi tärkeästi myös Tansanian ensimmäinen presidentti Julius Nyerere. Nykyään Tansania on vakaa ja rauhallinen maa, joka kunnioittaa perinteitään ja pyrkii kehittymään taloudellisesti ja sosiaalisesti.

Liikkuminen

Tansaniaan matkustaminen on helppoa, ja maassa liikkuminen sujuu yleensä vaivattomasti. Dar es Salaamin kansainvälinen lentoasema on päätepiste monille matkailijoille, ja sieltä on helppo jatkaa matkaa muihin kaupunkeihin ja kohteisiin maassa. Tansanian sisäiset lennot ovat yleisin ja nopein tapa matkustaa pidempiä etäisyyksiä maassa.

Tansaniassa on myös hyvä tiestö, joten maalla liikkuminen bussilla tai autolla on vaihtoehto, jos haluaa tutustua maan eri alueisiin omatoimisesti. Kaupungeissa on myös hyvät taksipalvelut, ja liikkuminen on edullista ja helppoa.

Safarien tekeminen on suosittu tapa kokea Tansanian upeat luontonähtävyydet. Safarit järjestetään yleensä erikoisilla maastureilla ja niihin sisältyy usein majoitus kansallispuistoissa. Myös patikointi Kilimanjaron vuorelle on suosittu aktiviteetti, mutta se vaatii hyvää fyysistä kuntoa ja valmistautumista.

Ruoka ja juoma

Tansanian ruoka perustuu pääasiassa paikallisiin raaka-aineisiin ja menetelmiin. Maassa on tarjolla runsaasti tuoreita hedelmiä ja vihanneksia, ja ne ovatkin olennainen osa paikallista ruokakulttuuria. Tyypillistä tansanialaista ruokaa on ugali, joka on maissijauhoista valmistettu paksu puuro, sekä nyama choma, joka on grillattua lihaa.

Tansanian rannikkoalueet ovat tunnettuja mausteistaan, ja ruokakulttuuri niillä alueilla on saanut vaikutteita eri puolilta maailmaa. Zanzibarilla tarjolla oleva ruoka on erityisen herkullista, ja saarella voi maistella esimerkiksi mereneläviä, mausteisia keittoja ja paikallista street food -ruokaa.

Tansania on myös tunnettu kahvistaan, ja kahvilakulttuuri on vahva erityisesti Dar es Salaamissa. Kahvilat tarjoavat laadukasta kahvia eri puolilta maailmaa sekä perinteisiä tansanialaisia kahvijuomia.

Lasten kanssa matkustaminen

Tansania on erinomainen matkakohde myös perheille, ja maassa on paljon tekemistä ja nähtävää lapsille. Safarimatkat ovat suosittuja perheiden keskuudessa, ja niillä lapset voivat tutustua erilaisiin eläinlajeihin ja oppia uutta luonnosta.

Zanzibarin saari tarjoaa myös paljon mahdollisuuksia perheen yhteiseen tekemiseen. Saarella on upeat rannat, jossa lapset voivat leikkiä ja uida. Lisäksi saaren historialliset kohteet ja perinteiset markkinat ovat mielenkiintoisia tutustumiskohteita koko perheelle.

Tansanian hotelleissa ja ravintoloissa on yleensä hyvä lastenhoitopalvelu, joten vanhemmat voivat välillä rentoutua ja nauttia lomasta. On kuitenkin hyvä ottaa huomioon, että terveys- ja hygieniataso voi olla erilainen kuin kotimaassa, joten matkalle kannattaa pakata mukaan lapsille tarvittavia lääkkeitä ja hygieniatarvikkeita.

Hintataso

Tansaniassa hintataso vaihtelee alueittain. Suurissa kaupungeissa, kuten Dar es Salaamissa, hintataso on yleensä hieman korkeampi kuin maaseudulla. Matkailukohteissa, kuten Serengetin ja Zanzibarin alueella, hinnat voivat olla hieman korkeammat kuin muualla maassa.

Safarimatkat ja muut matkailupalvelut ovat yleensä Tansaniassa hieman hintavampia kuin muissa Afrikan maissa. Maan sisäinen liikkuminen on kuitenkin edullista, ja ruoka ja juoma ovat usein kohtuuhintaisia. Halpaa majoitusta löytyy erityisesti budjettimatkaajille.

Matkaa varten on hyvä varata mukaan käteistä rahaa, sillä luottokortit eivät aina käy maksuvälineenä pienemmissä liikkeissä ja ravintoloissa. Lisäksi on hyvä huomioida, että tippien antaminen on Tansaniassa yleistä, ja ne sisältyvät usein myös matkailupalvelujen hintoihin.

Tansania Usein Kysyttyjä Kysymyksiä (UKK)Kysymys Vastaus
Mikä on Tansanian pääkaupunki? Dar es Salaam
Mitä kieliä Tansaniassa puhutaan? Swahili ja englanti
Mitä valuuttaa Tansaniassa käytetään? Tansanian shillinki
Milloin on paras aika matkustaa Tansaniaan? Kuiva kausi, joka kestää kesäkuusta lokakuuhun
Tarvitaanko Tansaniaan matkustettaessa viisumia? Kyllä, suomalaiset tarvitsevat viisumin
Onko Tansania turvallinen matkakohde? Tansania on yleisesti turvallinen matkakohde, mutta matkailijoita kehotetaan noudattamaan tavanomaista varovaisuutta
Mitä nähtävää Tansaniassa on? Tansaniassa voi vierailla esimerkiksi Serengetin kansallispuistossa, Kilimanjaron vuorella ja Zanzibarin saarilla
Miten Tansaniaan pääsee lentäen? Useat lentoyhtiöt tarjoavat lentoja Suomesta Tansaniaan, yleensä vaihtojen kera
Mitä rokotuksia tarvitaan matkalle Tansaniaan? Yleisesti suositellaan hepatiitti A- ja B-rokotuksia sekä keltakuumerokotusta
Tarvitaanko Tansaniassa adapteria sähkölaitteiden käyttämiseen? Kyllä, Tansaniassa käytetään 230 voltin sähköä, joten tarvitaan adapteri
Kuinka paljon juomarahaa Tansaniassa on sopivaa antaa? Noin 10 prosenttia laskun loppusummasta
Onko Tansaniassa hyttysiä? Kyllä, Tansaniassa esiintyy malariaa levittäviä hyttysiä, joten hyttyskarkotteet ja suojautuminen ovat tarpeen
Tarvitaanko Tansaniassa matkavakuutus? Kyllä, matkavakuutus on suositeltavaa kaikille matkoille ulkomaille
Mitä paikallisia tapoja ja kulttuuria matkailijan tulisi tietää Tansaniassa? Paikallisten kanssa on tärkeää olla kohtelias ja kunnioittaa heidän tapojaan. Esimerkiksi pukeutumiseen tulisi kiinnittää huomiota, etenkin uskonnollisissa paikoissa
Voiko Tansaniassa juoda hanavettä? Ei suositella juomaan hanavettä. Parempana vaihtoehtona on juoda pullovettä tai käyttää vettä, joka on keitetty tai desinfioitu
Kuinka paljon rahaa matkalle Tansaniaan tulisi varata? Riippuu matkan pituudesta ja tasosta, mutta suuntaa-antavana arviona voi pitää noin 50-100 euroa päivässä
Millainen on Tansanian ilmasto? Tansaniassa on pääasiassa trooppinen ilmasto, jossa on kaksi sateista kautta ja kaksi kuivaa kautta
Mitä tulisi pakata mukaan matkalle Tansaniaan? Passi, viisumi, matkavakuutuskortti, hyttyskarkote, aurinkorasva, kevyitä vaatteita ja mukavat kengät, adapteri, lääkkeet ja ensiaputarvikkeet
Voiko Tansaniasta löytää hyviä ostospaikkoja? Kyllä, Tansaniasta voi ostaa esimerkiksi perinteisiä taidekäsitöitä, koruja, mausteita ja tansanialaista kahvia
Mitä erikoisuuksia Tansaniassa kannattaa maistaa? Tansaniassa kannattaa maistaa ainakin perinteistä ugali-ruokaa, tansanialaista pataa ja tuoreita trooppisia hedelmiä